Gelen e-Fatura İşlemleri

Gelen e-Fatura İşlemleri


Size gönderilen e-Faturalarınıza İşlemler menüsü altında Alışlar sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

  1. 1. Size gönderilen fakat cevap vermediğiniz (kabul veya red) e-Faturalarınızı ALIŞLAR sayfasının sağ tarafındaki kırmızı kutucuk ile gösterilen kısımdan görebilirsiniz.

Bu mavi butona tıkladığınız zaman Gelen e-Faturalar sayfasına yönlendirileceksiniz.

Not: Size gönderilen ticari e-Faturalara 7 gün içinde cevap vermezseniz kanunen e-Faturayı kabul etmiş oluyorsunuz.

1. Gelen e-Fatura Görüntülenmesi


  1. 1. İşlem yapmak istediğiniz gelen e-Faturayı öncelikle seçmeniz gerekmektedir.

Gelen e-Fatura’yı kabul veya reddetmeden önce görüntüleyebilirsiniz. Gelen e-Fatura hakkında bilginiz yok ise, tavsiyemiz önce görüntülemenizdir. Ayrıca kabul ve red işlemleri görüntüleme ekranlarında da yapılabilmektedir.

Not: Gelen e-Faturaya 7 gün içerisinde Kabul veya Red cevabı vermezseniz otomatik olarak faturayı kabul etmiş olursunuz ve sadece “Görüntüle” butonu çıkar.

2. Gelen e-Faturayı Kabul Etme


  1. 1. Gelen e-Fatura konusunda bilginiz var ise görüntüleme yapmadan direk “Kabul Et” ile e-Faturayı kabul edebilirsiniz.

Kabul işleminden sonra sadece “Görüntüle” butonu çıkacak olup, e-faturayı kayıtlarınıza almak için “Görüntü”leye tıklayıp “İçeri Al” işlemi yapmalısınız.

3. Gelen e-Faturayı Red Etme


  • 1. Gelen e-Fatura hakkında bilginiz var ise, kabul etmek istemiyorsanız sadece “Reddet” e tıklamanız yeterlidir. Reddetme işleminden sonra “Görüntüle” ye tıklayarak faturayı geri gönderebilirsiniz.

4. Gelen e-Faturanın Görüntülenmesi


  • 1. Gelen e-Fatura konusunda bilginiz yok ise “Görüntüle” ye tıklayarak faturanın detaylarına ulaşabilirsiniz. Görüntüleme sayfasında tekrar Kabul veya Reddet işlemlerini yapabilirsiniz.

5. Gelen e-Fatura Görüntüle Sayfasında Kabul Et İşlemi


  1. 1. Görüntülediğiniz e-Fatura beklediğiniz veya bilginiz dahilinde ise “Kabul Et” e tıklayarak faturayı kabul etmiş olursunuz.

Bu işlemden sonra “İçeri Al “ a tıklayarak fatura içeri alma işlemini yapabilirsiniz. ( Detay için madde 8’e bakınız)

Not: 7 gün içerisinde cevap vermediğiniz e-Faturalar kanunen kabul edilmiş olunur.  Sadece İçeri Al işlemi yapabilirsiniz.

6. Gelen e-Fatura Görüntüle Sayfasında Reddet İşlemi


  1. 1. Bilginiz dahilinde olmayan gelmiş veya yanlış gönderilmiş e-Faturayı “Reddet”e tıklayarak geri gönderebilirsiniz.
  2. 2. Geri gönderdiğiniz faturaya açıklama yazarak reddetme nedeninizi karşı tarafa yazılı olarak bildirebilirsiniz.

Not: Kanunen 7 gün içerisinde reddetmediğiniz faturayı kabul etmiş olursunuz ve faturayı gönderen firmaya kabul edildi bilgisi gönderilir.

7. Kabul Edilen e-Faturanın Kayıtlara Alınması


  • 1. Kabul ettiğiniz e-Faturayı kayıtlarınıza almak ve carilerinize işlemek için “İçeri Al” a tıklamanız gerekmektedir.

8. Kabul Edilen e-Faturanın Kayıtlara Alınması


Gelen e-faturanızı doğru bir şekilde almak ve doğru şekilde cari takibini yapmak istiyorsanız açılan penceredeki kategoriden birini seçmeniz gerekir.

  1. 1. Mal/Hizmet Faturası: Size gelen bu e-Fatura ticaretini yaptığınız ürün veya hizmet ile alakalı bir alım ise Mal/Hizmet alımını seçerek içeri alabilirsiniz..(Detaylı bilgi için madde 10’a bakınız)
  2. 2. Gider Fatura:  Size gelen e-fatura, işletmeniz için yaptığınız bir alım ise bu kategoriyi seçmelisiniz. (örneğin; bilgisayar, masa, sandalye, beyaz eşya, klima, yazıcı, vs) (Detaylı bilgi  için madde 11’e bakınız)
  3. 3. Müşteriden İade Faturası: Müşterinize satıp faturasını kestiğiniz bir malın iadesi yapıldığı ve iade faturası kesildiği zaman hem müşteri cari bakiyenizin hem de ürün stok miktarlarınızın doğru hesaplanması için bu kategoriyi seçmelisiniz.(Detaylı bilgi için madde 10’a bakınız)

Not: Daha önce tedarikçi bilgileri ve cari hesabı olmayan bir işletmeden gelen e-Faturanızı içeri alırken, cari kartı ve bilgileri sistem tarafından otomatik olarak tedarikçi veya müşteri kartı şeklinde (carisi/hesabı) ilgili sayfanıza eklenecektir.

9. Gelen e-Faturanın Mal/Hizmet veya Müşteriden İade Faturası Olarak Eklenmesi


İçeri aldığınız faturayı e-Fatura Mal/Hizmet Faturası Ekle sayfasına yönlendirilerek kayıtlarınıza ekleyebilirisiniz.

  1. 1. İçeri aldığınız e-Faturayı gönderen işletme otomatik olarak seçili gelir. Eğer daha önceden bu işletmeye ait cari kartınız yok ise bilgileri doldurulmuş olarak, firma seçili olarak gelmektedir.
  2. 2. Gelen faturanızın ödemesinin ilerde yapılacak olması durumunda borç takibi için ödemenin yapılacağı günün seçilmesi gerekir. Böylece bu alımın ödeme günü Ana Sayfanızda veya Ödeme Sayfasındaki Borçlarım sekmesinde takibini yapabilirsiniz. Eğer Ödeme takibi yapılmasını istenmiyorsanız, Vade Tarihini istenilen bir tarih veya Fatura tarihi ile aynı tarih yapabilirsiniz.
  3. 3. Dövizli bir alım ise döviz tipi seçilerek ilgili döviz tipine göre takibi yapılabilir.
  4. 4. Ürün stok takibi veya ürün/Hizmet alım hareketlerinin takibinin yapılması isteniyorsa ilgili ürünü seçmelisiniz.
  5. 5. Ödemenizi ileri bir tarihte yapacaksanız “Ödenecek” seçilmeli; eğer ödeme işlemi yapıldı ise “Ödendi” seçilip hangi hesaptan ve hangi tarihte ödemenin yapıldığı bilgisinin girilmesi yeterlidir.

10. Gelen e-Faturanın Gider Faturası olarak Seçilmesi


Gider Faturası kategorisini seçerek içeri aldığınız e-Faturayı aşağıdaki işlemleri takip ederek kayıtlarınıza ekleyebilirsiniz.

  1. 1. Özet: e-Faturanız birden çok kalemi içeriyor olabilir, her bir kalemi ayrı ayrı kayıtlarınıza almak istemiyorsanız “Özet”i seçip kayıtlarınıza alabilirsiniz.
  2. 2. Detaylı: Gelen e-Faturanızın tüm alım kalemlerini ayrı ayrı görmek istiyorsanız, bu seçenek ile kaydetmeniz yeterlidir.

11. Gelen e-Faturanın Gider Faturası olarak Eklenmesi


  1. 1. İçeri aldığınız e-Faturayı gönderen işletme otomatik olarak seçili gelir. Eğer daha önceden bu işletmeye ait cari kartınız yok ise bilgileri doldurulmuş olarak, firma seçili olarak gelmektedir.
  2. 2. Gelen faturanızın ödemesini ilerde yapacak iseniz, borç takibiniz için ödemenin yapılacağı günü seçmelisiniz. Böylece bu alımın ödeme gününün Ana Sayfanızda veya Ödeme Sayfasındaki Borçlarım sekmesinde takibini yapabilirsiniz. Eğer Ödeme takibinin yapılması istenmiyorsanız Vade Tarihini istenilen bir tarih veya Fatura tarihi ile aynı yapabilirsiniz.
  3. 3. Dövizli bir alım ise döviz tipi seçilerek ilgili döviz tipine göre takibi yapılabilir.
  4. 4. Giderlerinizin (masraflarınızın/harcamalarınızın) takibi için bir kategori seçmelisiniz. Böylece raporlarda masraflarınızın detaylarını ve dağılımlarını kolayca görebilirsiniz.
  5. 5. Ödemenizi ileri bir tarihte yapacaksanız “Ödenecek” bölümünü seçmelisiniz; eğer ödemeyi yaptıysanız “Ödendi”yi seçip hangi hesaptan ve hangi tarihte ödeme yaptığınızın bilgisini girmelisiniz.