Alışlar Sayfasında Gider Faturası Ekleme (Detaylı)

İşletmeniz için yaptığınız faturalı veya faturasız giderler/masraflarınızı bu ekleme sayfası ile girebilirsiniz.

Not: Mal/hizmet alımlarınızı bu sayfadan girmemelisiniz

Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme


  1. 1. Üst menü de İŞLEMLER bölümünde “ALIŞLAR”a tıklamanız gerekir. Alışlar sayfasında ise EKLE tuşunda “GİDER FATURASI” ını seçmeniz yeterlidir.

1. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Tedarikçi Girme


  1. 1. Daha önce kayıtlarınıza aldığınız bir tedarikçiniz ise arama kutucuğu ile arama yaparak seçebilirsiniz.
  2. 2. İlk defa ticaret yaptığınız veya daha önce kayıtlarınıza almadığınız bir tedarikçiniz ise veya cari takibi yapmak istiyorsanız + Yeni Ekle’ye tıklayarak Tedarikçi Kartı (hesabı/carisi ) oluşturabilirsiniz. Böylece gideriniz ve bilgileri otomatik tedarikçi carinize eklenecektir. Bu sayfada eklediğiniz tedarikçiniz aynı zamanda Hesaplar menüsü altında bulunan Tedarikçi sayfanıza da eklenecektir.
  3. Not: Sadece bir kez alım yaptığınız veya tedarikçi olarak eklemek istemediğiniz işletmeler için torba hesap oluşturup o hesabı seçebilirsiniz. Bu torba hesabın unvanı Torba Hesap olur ve başka bilgi içermez.

2. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Yeni Tedarikçi Girme


  1. 1. Sadece tedarikçinizin ad-soyadı/unvanını girerek hızlı bir şekilde tedarikçi ekleyip hemen alış ekleme yapabilirsiniz. (vadeli takip vb resmi işlem olmadıkça bu şekilde basit ekleme yapabilirsiniz). Sonrasında basit şekilde eklediğiniz tedarikçinizi Tedarikçi Sayfasında “Güncelle” ile detaylı bilgi girebilirsiniz.

Tedarikçiniz şahıs firması ise ve ticari unvanı yok ise tedarikçinizin ad ve soyadını girmeniz gerekir. Ticari unvana sahip şahıs firmaları ve diğer ltd& AŞ’ler için işletmenin unvanını girmeniz gerekir.

  • 2. Faturalı çalıştığınız tedarikçileriniz için veya açık hesap çalıştığınız tedarikçilerinizde vade tarihinin otomatik gelmesi için Gelişmiş Seçenekler i doldurmanız gerekir (gelişmiş seçenekler için 1.2, 1.3, 1.4  maddelerine bakabilirsiniz)
  • 3. Yeni eklediğiniz tedarikçilerinize borcunuz varsa bakiyesini ekleyip, tüm alışlarınızı bu rakama eklenerek yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece borçlarınızı daha doğru takip edebilirsiniz. Ayrıca tedarikçiniz ile tüm alış verişinizi dövizli yapıyorsanız ilgili dövizi seçmeniz yeterlidir.

Not 1: Gelişmiş seçenekleri girmeden de tedarikiniz ile olan cari takibini basit şekilde yapabilirsiniz.

Not 2: Aynı tedarikçide farklı para birimleri ile çalışıyorsanız birden fazla tedarikçi kartı açmalısınız. Örneğin: Halil Pazarlama- TRY ve Halil Pazarlama-USD

3. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Tedarikçi Girme


  1. 1. Tedarikçinizin bağlı olduğu vergi dairesini seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
  2. 2. Tedarikçinin vergi (VKN) veya kimlik (TCKN) no’sunu giriniz. VKN bilgisi 10 haneden az ise vergi no’sunun başına 0 sıfır ekleyerek 10 haneli yapınız. (TCKN sadece sahıs firmaları ve serbest meslek erbapları içindir. Diğer işletmeler için VKN girmeniz gerekir)
  3. 3. Tedarikçinizin adres bilgilerini giriniz. (Tedarikçiniz eğer yurtdışında ise “Adres Yurtdışında” yı tıklamanız gerekir.
  4. 4. Tedarikçinizin resmi adresinin bulunduğu ili seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
  5. 5. Tedarikçinizin resmi adresinin bulunduğu ilçeyi seçiniz.

4. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Tedarikçi Girme


  1. 1. Vadeli (açık hesap) çalıştığınız tedarikçileriniz için bu alanı doldurmanız durumunda alış eklediğiniz zaman, vade tarihleri ve borç takipleri otomatik oluşur. Yapmanız gereken tedarikçiniz ile  çalıştığınız vade tipini seçip, 2 no’lu kısmı doldurmanızdır.

2. Bu kısma sadece rakam girilmelidir.

3. Tedarikçi IBAN bilgisine kolayca ulaşabilmeniz içindir.

Vade Bilgileri Açıklamaları:

Vade günü kısmına sadece rakam girmeniz gerekir. Bu durumda aşağıda seçeceğiniz senaryoya göre fatura tarihi vadeniz otomatik olarak hesaplanacaktır. Örneğin 5 yazılsın

  • FATURA KESİM TARİHİNE İLAVE: Her faturanızın kesim tarihine 5 gün eklenerek vade tarihiniz otomatik oluşturulur
  • BİR SONRAKİ AYIN: Faturanızı kestiğiniz aydan sonraki ayın 5. Gününe vadeniz otomatik oluşturulur
  • İÇİNDE BULUNAN AYIN: Faturanızı kestiğiniz ayın 5. gününe otomatik vade tarihi oluşturulur
  • VADESİZ: özellikle devlete kesilen faturalarınız için bu seçeneği seçerek vadesiz fatura veya e-Fatura oluşturabilirsiniz.

5. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Tedarikçi Girme


  1. 1. Tedarikçinizde iletişimde olduğunuz kişinin bilgilerini girmeniz gerekir.
  2. 2. İletişimde olduğunuz kişinin eposta adresini girmeniz gerekir.

6. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Evrak Bilgilerini Girme


  1. 1. Gider faturanız varsa üzerinde seri ve sıra no’sunu girmelisiniz. Yoksa kendi takibiniz bir sayı ekleyebilirsiniz.
  2. 2. Faturanız varsa tarihini, eğer faturanız yoksa alım tarihini girmelisiniz.
  3. 3. Kayıt işlemi esnasında ödemesini yapmadıysanız (açık hesap veya vadeli ödeme) ödeme yapacağınız günü vade tarihi kısmına girmelisiniz. (ödemeyi yaptıysanız ödeme yaptığınız günü girmelisiniz)

7. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Para Birimini (Döviz) Girme


  • 1. Alım yaptığınız para birimi TRY’den farklı ise bu kısımdan değiştirebilirsiniz. (Döviz kurları Merkeze Bankası’ndan alınmaktadır)

8. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Gider Kategorisi Seçme


  1. Gideri hangi amaçla yaptığınızı seçmelisiniz. Böylece giderlerinizi daha iyi takip edebilirsiniz. Kategorileri arama ile aratabilirsiniz. Bulunmayan kategoriler için DİĞER seçeneğini seçebilirsiniz. Ana gider kategorileri;
    • İş yemeği / çalışan yemek gideri
    • Market alış verişi (temizlik, çay, kahve, atıştırmalık vb giderler)
    • Şehir içi ulaşım
    • Alkol ve tütün mamulleri
    • Sarf malzeme
    • Kırtasiye alımları
    • Yakıt giderleri
    • Bakım ve onarım
    • Danışmanlık
    • Ofis mobilyası
    • Bilgisayar, yazıcı, telefon, vb
    • İşle ilgili kıyafetlerin alımı
    • Eğitim harcamaları
    • Sağlık harcamaları
    • Kargo
    • Sarf malzemeler
    • Diğer

Not: Giderlerinizin dağılımları, hangi gideriniz daha çok olduğu gibi konularda rapor almak istemiyorsanız gider kategorisi seçmek zorunda değilsiniz.

9. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Tutar Bilgilerini Girme


  1. 1. Alımınızda oranlı iskonto uygulandı ise (%5, %10, %20, vb.) bu kısma sadece oran miktarını girmelisiniz. İskonto tutarı otomatik hesaplanacaktır. 
  2. 2. Tutara iskonto yapıldı ise bu kısma iskonto yapılan tutarı girmelisiniz.
  3. 3. Tutar kısma girilen birim fiyat, miktar ve iskontoya göre otomatik hesaplanır. Eğer tutar farklı ise tutarı elle sayı girerek değiştirebilirsiniz.

10. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Ödeme Bilgilerini Girme


  • 1. Kayıt yaptığınız esnada veya öncesinde ödeme yapmadıysanız “Ödenecek” tuşunun işaretli olarak kalması gerekir. Böylece vade tarihini/ödeme tarihini kolayca takip edebilir, ödeme günü geldiğinde hatırlatmalar ile ödemenizi yapabilirsiniz.

11. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Ödeme Bilgilerini Girme


  1. 1. Kayıt yaptığınız esnada veya öncesinde ödeme yaptıysanız “ödendi” yi seçmeniz gerekir
  2. 2. Karşı tarafa yaptığınız ödemeyi hangi hesabınızdan yaptıysanız (Nakit Hesabı, Banka Hesabı -EFT/Havale-, Kredi Kartı, vb) o hesabı seçmeniz gerekir
  3. 3. Ödemeyi yaptığınız tarihi seçmelisiniz. Ödeme ile fatura tarihleri farklı olabilir veya aynı olabilir. (Ödeme tarihini bilmiyorsanız yaklaşık bir tarih girebilirsiniz.)

12. Alışlar Sayfası Gider Faturası Ekleme Sayfasında Kaydetme


  1. 1. Faturalı alımlarınızı “Kaydet”e tıklayarak kayıtlarınıza alabilirsiniz
  2. 2. Aldığınız giderinizin henüz bir resmi evrağı yok ise “Faturasız Kaydet” ile kaydedebilirsiniz. Bu şekilde kayıt yapıldığında hiçbir vergi ve muhasebe raporlarında yer almaz. Bu giderin ileride resmi evrağının olması durumunda kaydı seçip İşlemler butonunda “Güncelle” ile kaydı güncelleyip “Kaydet” ile kayıtlarınıza almanız yeterli olacaktır.
  3. 3. Aynı anda birden fazla gider faturası girmek isterseniz bu seçenek ile kaydettiğiniz ekle sayfasından çıkmadan alım bilgilerini kayıtlarınıza ekleyip, yeni alım bilgisi ekleyebilirsiniz.