Satışlar Teklif Ekle (Detaylı)

Bu sayfada müşterilerinize teklif vermeniz gerektiği zamanlarda kolayca teklif oluşturup müşterinize gönderebilirsiniz.

Satışlar Sayfasında Teklif Ekleme


  1. 1. Üst menü de İŞLEMLER butonunda “SATIŞLAR” a tıklamanız gerekir. Bundan sonra EKLE butonunda “TEKLİF” i seçmeniz yeterlidir.

1. Teklife Ekleme Sayfasında Müşteri Ekleme


  1. 1. Daha önce kayıtlarınıza aldığınız bir müşteriniz ise arama kutucuğu ile arama yaparak seçebilirsiniz.
  2. 2. İlk defa ticaret yaptığınız veya daha önce kayıtlarınıza almadığınız bir müşteriniz ise ve cari takibi yapmak istiyorsanız + Yeni Ekle’ye tıklayarak Müşteri Kartı (hesabı/carisi) oluşturabilirsiniz. Burada eklemiş olduğunuz müşteriniz aynı zamanda Hesaplar menüsü altındaki Müşteri sayfasına da eklenecektir.

2. Teklife Ekleme Sayfasında Yeni Müşteri Ekleme


  1. 1. Sadece müşterinizin ad-soyadı/unvanını girerek hızlı bir şekilde müşteri ekleyip hemen teklif oluşturabilirsiniz.  (resmi işlem olmadıkça sadece basit cari takibiniz için  bu şekilde basit ekleme yapabilirsiniz). Basit eklediğiniz müşterinize ‘Güncelle’ işlemi ile detaylı bilgi girebilirsiniz.

Müşteriniz şahıs ise ve ticari unvanı yok ise müşterinizin ad ve soyadını girmeniz gerekir. Ticari unvana sahip şahıs firmaları ve diğer ltd& AŞ’ler için işletmenin unvanını girmeniz gerekir.

2. Faturalı çalıştığınız müşterileriniz için veya açık hesap çalıştığınız müşterilerinizin vade tarihinin otomatik gelmesi için Gelişmiş Seçenekler i doldurmanız gerekir. (Gelişmiş seçenekler için 1.2, 1.3, 1.4, 1.5  maddelerine bakabilirsiniz)

3. Yeni eklediğiniz müşterinizden alacağınız varsa bakiyesini ekleyip tüm satışlarınızın bu rakama eklenerek yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece alacaklarınızı daha doğru takip edebilirsiniz. Ayrıca müşteriniz ile tüm alış verişinizi dövizli yapıyorsanız ilgili dövizi seçmeniz yeterlidir.

Not 1: Gelişmiş seçenekleri girmeden de müşterinizin teklifini oluşturabilirsiniz. Vade bilgilerinin otomatik gelmesini istiyorsanız gelişmiş seçeneği kullanmalısınız. (Madde 5’e bakınız)

Not 2: Aynı müşterinizde farklı para birimleri ile çalışıyorsanız birden fazla müşteri kartı açmalısınız. Örneğin: Halil Pazarlama- TRY ve Halil Pazarlama-USD

3. Teklife Ekleme Sayfasında Müşteri Fatura ve Adres Bilgilerini Girme


  1. 1. Müşterinizin bağlı olduğu vergi dairesini seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgileri girmelisiniz)
  2. 2. Müşterinizin vergi (VKN) veya kimlik (TCKN) no’sunu giriniz. VKN bilgisi 10 haneden az ise vergi no’sunun başına 0 sıfır ekleyerek 10 haneli yapınız. (TCKN sadece şahıs firmaları, serbest meslek erbapları ve esnaflar içindir. Diğer işletmeler için VKN girmeniz gerekir)
  3. 3. Müşterinizin adres bilgilerini giriniz. (Müşteriniz eğer yurtdışında ise “Adres Yurtdışında” yı tıklamanız gerekir.
  4. 4. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ili seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
  5. 5. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ilçeyi seçiniz.

4. Teklife Ekleme Sayfasında Müşterinin Teslimat Adresini Girme


  1. 1. Müşterinizin fatura ve teslimat adresleri aynı ise bu seçeneğin tıklı olması yeterlidir.
  2. 2. Müşterinizin adres bilgilerini giriniz. (Müşteriniz eğer yurtdışında ise “Adres Yurtdışında” yı tıklamanız gerekir.
  3. 3. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ili seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
  4. 4. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ilçeyi seçiniz.

5. Teklife Ekleme Sayfasında Müşteri Vade Bilgilerini Girme


  1. 1. Vadeli (açık hesap) çalıştığınız müşteriniz için bu alanı doldurmanız durumunda satış eklediğiniz zaman vade tarihleri ve alacak takipleri otomatik oluşur. Yapmanız gereken müşteriniz ile çalıştığınız vade tipini seçip, 2 no’lu kısmı doldurmanızdır.
  2. 2. Bu kısma sadece rakam girilmelidir.
  3. 3. Müşterinizin IBAN bilgisine kolayca ulaşabilmeniz içindir.

Vade Bilgileri Açıklamaları:

Vade günü kısmına sadece rakam girmeniz gerekir. Bu durumda aşağıda seçeceğiniz senaryoya göre fatura tarihi vadeniz otomatik olarak hesaplanacaktır. Örneğin 5 yazılsın;

  • FATURA KESİM TARİHİNE İLAVE: Her faturanızın kesim tarihine 5 gün eklenerek vade tarihiniz otomatik oluşturulur
  • BİR SONRAKİ AYIN: Faturanızı kestiğiniz aydan sonraki ayın 5. gününe vadeniz otomatik oluşturulur
  • İÇİNDE BULUNAN AYIN: Faturanızı kestiğiniz ayın 5. gününe otomatik vade tarihi oluşturulur
  • VADESİZ: Özellikle devlete kesilen faturalarınız için bu seçeneği seçerek vadesiz fatura veya e-Fatura oluşturabilirsiniz.

6. Teklife Ekleme Sayfasında Müşteri İletişim Bilgilerini Girme


  1. 1. Müşterinizdeki iletişimde olduğunuz kişinin bilgilerini girmeniz gerekir.
  2. 2. İletişimde olduğunuz kişinin e-posta adresini girmeniz gerekir. (e-Fatura mükellefi olduğunuz zaman müşterinize e-Arşiv faturanız bu epostaya gönderilerek ulaştırılacaktır)

7. Teklife Ekleme Sayfasında Açıklama ve Not Girme


  1. 1. Bu açıklama kendi kayıtlarınız için gereklidir. İleride geçmişe yönelik araştırma yaptığınızda kolay sağlaması açısından teklif için kendinize ait özel notunuzu bu kısma yazabilirsiniz.
  2. 2. Teklif notu ise müşterinize gönderdiğiniz teklif altında bulunan not kısmına yazılacak olan nottur.

8. Teklife Ekleme Sayfasında Evrak Bilgilerini Girme


  1. 1. Teklifinize istediğiniz Teklif No’yu girebilirsiniz. İlk teklifiniz ise ister 00001 ister 00875 veyahut istediğiniz bir no’yu girebilirsiniz. Bu no sizin tekliflerinizi takibiniz için gerekli olup müşteriniz teklif no’yu görecektir.
  2. 2. Teklifi düzenlediğiniz tarihi girmelisiniz.
  3. 3. Teklifinizin geçerlilik süresini girmelisiniz.

9. Teklife Ekleme Sayfasında Döviz Girme


  1. 1. Teklifinizin  para birimi TRY’den farklı ile bu kısımdan değiştirebilirsiniz. (Döviz kurları Merkeze Bankası’ndan alınmaktadır)

10. Teklife Ekleme Sayfasında Ürün/Hizmet Seçme


  1. 1. Daha önce kayıtlarınıza eklediğiniz ürün/hizmeti (cari kartı bulunan) arama kutucuğu ile arama yaparak filtreleyip seçebilirsiniz.
  2. 2. Daha önce kayıtlarınıza almadığınız ürün/hizmeti + Yeni Ekle ye tıklayarak ürün/hizmet cari kartını bu sayfada açabilirsiniz. Bu sayfada ekleyeceğiniz ürün/hizmet aynı zamanda Hesaplar menüsü altıdaki Ürün/Hizmet sayfasına da eklenecektir.

11. Teklife Ekleme Sayfasında Yeni Ürün/Hizmet Ekleme


  1. 1. Eklediğinizi hesap bir ürün ise ÜRÜN’ü, bir hizmet HİZMET’i seçmeniz gerekir. (Hizmet kategorisinde takibi yapılmamaktadır. Sadece hizmet satımı ve miktarlarının takibi yapılmaktadır)
  2. 2. Bu kısma ürün/hizmetin adını, kodunu ve birimini girmeniz gerekmektedir. Bu kodları kendinizin takibi için girmeniz gerektiğinden istediğiniz gibi kodlama yapabilirsiniz. Örneğin, Ü1, Ürün1, Bilgisayar, Bilgisayar1, vb gibi
  3. 3. Bu kısım da ürün/hizmetin cari takibini kolayca yapabilirsiniz. Kimden, kaça aldığınız, ne kadar aldığınız ile kime, kaça sattığınızı ve ne kadar sattığınızı takip etmek isterseniz doldurmanız gereken bir alandır.
  • Not:
  • Bazı ürünlerinizi hem satın alıp hem satabilirsiniz. Siz bu ürünü sadece satın alıyorsanız “Bu Ürünü Satın Alıyorum” seçmelisiniz. Böylece bu ürün Satış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.

Siz bu ürünü sadece satıyorsanız “Bu Ürünü Satıyorum” seçmelisiniz. Böylece bu ürün Alış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.

12. Teklife Ekleme Sayfasında Yeni Ürün/Hizmet Ekleme


  1. 1. Ürün kategorisi seçiminde bu kısım gelmektedir. Stok takibini yapmak istemeniz durumunda alım yaptığınız zaman ürünün stok miktarı artarken satım yaptığınız zaman ürünün stok miktarı azalacaktır. Hem alım yaptığınız hem de satım yaptığınız Hizmet bölümünde stok takibi yapılmamaktadır.
  2. 2. Ürün kartı (hesabı) oluştururken ilgili ürünün stoğu varsa o miktarı Açılış Stok Miktarı olarak girmeniz gerekir. Böylece bu andan itibaren alım ve satımlarınızda o miktar dikkate alınarak hesap yapılır. (Örneğin; açılış stok miktarı olarak 50 girmeniz  10 tane satış yapmanız durumunda stoğunuzdaki ürün miktarı 40 olacaktır.)
  3. 3. Siz bu ürünü sadece satın alıyorsanız “Bu Ürünü Satın Alıyorum”u seçmelisiniz. Böylece bu ürün sadece Satış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
  4. 4. Siz bu ürünü sadece satıyorsanız “Bu Ürünü Satıyorum”u seçmelisiniz. Böylece bu ürün Alış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
  5. 5. Ürün/Hizmet kartı açtığınız ürünün birim fiyatını ister KDV’li isterseniz KDV’siz girebilirsiniz.
  6. 6. Ürün/Hizmetiniz KDV oranını ve birimini girerek Alış ve Satış ekleme sayfalarına otomatik gelmelerini sağlayabilirsiniz. ( Resmi olmayan satışlarınız veya alışlarınız için bu kısımda KDV’siz seçebilir veya Satış Ekle ile Alış Ekle sayfalarında KDV’sizi seçebilirsiniz.)

Not: Bu penceredeki bilgileri ilerde değiştirmeniz gerekirse Ürün/Hizmet sayfanızda İşlemler bölümünde Güncelle tuşu ile bilgileri değiştirebilirsiniz.

13. Teklife Ekleme Sayfasında Tutar Bilgileri Girme


  1. 1. Teklifinize oranlı iskonto uygulandıysa  (%5, %10, %20, vb.) bu kısma sadece oran miktarını girmelisiniz. İskonto tutarı otomatik hesaplanacaktır. 
  2. 2. Tutara iskonto yaptıysanız  bu kısma iskonto yapılan tutarı girmelisiniz. Ayrıca oransal iskonto otomatik olarak hesaplanacaktır.
  3. 3. Tutar kısmı otomatik olarak hesaplanmaktadır.