Bu sayfada sadece ticaretiniz için kullandığınız ürün/hizmeti (alıp-sattığınız veya sadece sattığınız) fatura veya satış bilgilerini girmelisiniz.
Sadece faturalı değil aynı zamanda faturasız satışlarınızı da girebilirsiniz. (detaylı bilgi için madde 8’i okuyunuz)
Satışlar Sayfasında Satış Ekleme

- 1. Üst menü de İŞLEMLER menüsünde “SATIŞLAR” a tıklamanız gerekir. Bunda sonra EKLE tuşunda “SATIŞ FATURASI” nı seçmeniz yeterlidir.
1. Satış Ekleme Sayfasında Müşteri Seçme veya Ekleme



- 1. Daha önce kayıtlarınıza aldığınız bir müşteriniz ise arama kutucuğu ile arama yaparak seçebilirsiniz.
- 2. İlk defa ticaret yaptığınız veya daha önce kayıtlarınıza almadığınız bir müşteriniz ise ve cari takibi yapmak istiyorsanız + Yeni Ekle’ye tıklayarak Müşteri Kartı (hesabı/carisi) oluşturabilirsiniz. Burada eklemiş olduğunuz müşteriniz aynı zamanda Hesaplar menüsü altındaki Müşteri sayfasına da eklenecektir
Not (Satışlar Torba Hesap): Müşteri carisi takibi yapmak istemiyorsanız Satışlar TORBA HESAP diye bir müşteri oluşturup, cari takibini yapmak istemediğiniz müşterinizler için bu hesabı seçerek satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
2. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Müşteri Ekleme



- 1. Sadece müşterinizin ad-soyadı/unvanını girerek hızlı bir şekilde müşteri ekleyip hemen satış ekleme yapabilirsiniz. (resmi işlem olmadıkça sadece basit cari takibiniz için bu şekilde basit ekleme yapabilirsiniz). Basit eklediğiniz müşterinize ‘Güncelle’ işlemi ile detaylı bilgi girebilirsiniz.
Müşteriniz şahıs firması olup veya ticari unvanı yok ise müşterinizin ad ve soyadını girmeniz gerekir. Ticari unvana sahip şahıs firmaları ve diğer ltd& AŞ’ler için işletmenin unvanını girmeniz gerekir.
2. Faturalı çalıştığınız müşterileriniz için veya açık hesap çalıştığınız müşterilerinizin vade tarihinin otomatik gelmesi için Gelişmiş Seçenekler i doldurmanız gerekir (gelişmiş seçenekler için 1.2, 1.3, 1.4, 1.5 maddelerine bakabilirsiniz)
3. Yeni eklediğiniz müşterinizden alacağınız varsa bakiyesini ekleyip, tüm satışlarınızın bu rakama eklenerek yapılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece alacaklarınızı daha doğru takip edebilirsiniz. Ayrıca müşteriniz ile tüm alış verişinizi dövizli yapıyorsanız ilgili dövizi seçmeniz yeterlidir.
Not 1: Gelişmiş seçenekleri girmeden de müşterinizin cari takibini basit şekilde yapabilirsiniz. Vade bilgilerinin otomatik gelmesini istiyorsanız gelişmiş seçeneği kullanmalısınız.( Detaylı bilgi için madde 1.4 bakınız)
Not 2: Aynı müşteriniz ile farklı para birimlerinde çalışıyorsanız birden fazla müşteri kartı açmalısınız. Örneğin: Halil Pazarlama- TRY ve Halil Pazarlama-USD
Not (Satışlar Torba Hesap): Müşteri carisi takibini yapmak istemediğiniz müşterileriniz için sadece 1 no’lu kısma ALIŞLAR TORBA HESAP yazmanız yeterlidir.
3. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Müşterinin Fatura ve Adres Bilgilerini Girme



- 1. Müşterinizin bağlı olduğu vergi dairesini seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgileri girmelisiniz)
- 2. Müşterinizin vergi (VKN) veya kimlik (TCKN) no’sunu giriniz. VKN bilgisi 10 haneden az ise vergi no’sunun başına 0 sıfır ekleyerek 10 haneli yapınız. (TCKN sadece sahıs firmaları, serbest meslek erbapları ve esnaflar içindir. Diğer işletmeler için VKN girmeniz gerekir)
- 3. Müşterinizin adres bilgilerini giriniz. (Müşteriniz eğer yurtdışında ise “Adres Yurtdışında” yı tıklamanız gerekir.
- 4. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ili seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
- 5. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ilçeyi seçiniz.
4. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Müşterinin Teslimat Adresini Girme



- 1. Müşterinizin fatura ve teslimat adresleri aynı ise bu seçeneğin tıklı olması yeterlidir.
- 2. Müşterinizin adres bilgilerini giriniz. (Müşteriniz eğer yurtdışında ise “Adres Yurtdışında” yı tıklamanız gerekir.
- 3. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ili seçiniz. Şubeli ise o şubenin bağlı olduğu vergi dairesini seçmelisiniz (faturanın üzerinde hangi vergi dairesi yazıyorsa o bilgiler girilmelidir)
- 4. Müşterinizin resmi adresinin bulunduğu ilçeyi seçiniz.
5. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Müşterinin Vade Bilgilerini Girme



- 1. Vadeli (açık hesap) çalıştığınız müşteriniz için bu alanı doldurmanız durumunda satış eklediğiniz zaman vade tarihleri ve alacak takipleri otomatik oluşur. Yapmanız gereken müşteriniz ile çalıştığınız vade tipini seçip ve 2 no’lu kısmı doldurmanızdır.
- 2. Bu kısma sadece rakam girilmelidir.
- 3. Müşterinizin IBAN bilgisine kolayca ulaşabilmeniz içindir.
Vade Bilgileri Açıklamaları:
Vade günü kısmına sadece rakam girmeniz gerekir. Bu durumda aşağıda seçeceğiniz senaryoya göre fatura tarihi vadeniz otomatik olarak hesaplanacaktır. Örneğin 5 yazılsın;
- FATURA KESİM TARİHİNE İLAVE: Her faturanızın kesim tarihine 5 gün eklenerek vade tarihiniz otomatik oluşturulur.
- BİR SONRAKİ AYIN: Faturanızı kestiğiniz aydan sonraki ayın 5. Gününe vadeniz otomatik oluşturulur.
- İÇİNDE BULUNAN AYIN Faturanızı kestiğiniz ayın 5. gününe otomatik vade tarihi oluşturulur.
- VADESİZ: Özellikle devlete kesilen faturalarınız için bu seçeneği seçerek vadesiz fatura veya e-Fatura oluşturabilirsiniz.
6. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Müşterinin İletişim Bilgilerini Girme



- 1. Müşterinizdeki iletişimde olduğunuz kişinin bilgilerini girmeniz gerekir.
- 2. İletişimde olduğunuz kişinin e-posta adresini girmeniz gerekir. (e-Fatura mükellefi olduğunuz zaman, e-fatura mükellefi olmayan müşterinize e-Arşiv faturanız bu e-postaya gönderilerek ulaştırılacaktır.
7. Satış Ekleme Sayfasında Fatura ve Teslimat Adresi Girme



- 1. Müşterinizin fatura adresi bilgileridir.
- 2. Müşterinizin teslimat adresi bilgileridir.
- 3. Fatura veya teslimat adresini değiştirmek isterseniz “Adres Düzenle” ye tıklamanız yeterlidir.
8. Satış Ekleme Sayfasında Evrak Bilgilerini Girme



- 1. Faturanızın varsa üzerinde seri ve sıra no’sunu girmelisiniz. Faturayı daha sonra düzenleyecekseniz veya resmi olmayan bir satış ise bu bilgiyi girmenize gerek yoktur.
- 2. Fatura varsa tarihini, eğer faturanız yoksa satış tarihini girmelisiniz
- 3. Kayıt işlemi esnasında tahsilatı yapmadıysanız (açık hesap veya vadeli tahsilat) tahsilatı alacağınız günü vade tarihi kısmına girmelisiniz. (eğermüşteri kartınızda vade tarihi bilgisi var ise otomatik vade tarihi oluşacaktır)
- 4. Fatura ile birlikte ürün sevki yapıyorsanız sevk yapıldığı günü de girmeniz gerekir.
- 5. Daha önce irsaliyeler ile ürün teslimatı yaptıysanız tüm irsaliye bilgilerini açılan pencerede eklemelisiniz. (Detaylı bilgi için madde 3.1 ye bakınız)
9. Satış Ekleme Sayfasında İrsaliye Bilgilerini Girme



- 1. Daha önce irsaliyeler ile gönderdiğiniz ürünleriniz için faturakeserken her bir irsaliyenin no’sunu ve tarihini girmeniz gerekir.
- 2. Bir den fazla irsaliye ile gönderilen ürünler için + butonuna basarak tüm irsaliye bilgilerini ekleyebilirsiniz.
10. Satış Ekleme Sayfasında Para Birimi (Döviz) Seçme



- 1. Satışını yaptığınız para birimi TRY’den farklı ise bu kısımdan değiştirebilirsiniz. (Döviz kurları Merkeze Bankası’ndan alınmaktadır)
11. Satış Ekleme Sayfasında Ürün/Hizmet Seçme



- 1. Daha önce kayıtlarınıza eklediğiniz ürün /hizmeti (cari kartı bulunan) arama kutucuğu ile arama yaparak filtreleyip seçebilirsiniz.
- 2. Daha önce kayıtlarınıza almadığınız ürün/hizmeti + Yeni Ekle ye tıklayarak ürün/hizmet cari kartını bu sayfada açabilirsiniz. Bu sayfada ekleyeceğiniz ürün/hizmet aynı zamanda Hesaplar menüsü altıdaki Ürün/Hizmet sayfasına da eklenecektir.
12. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Ürün/Hizmet Ekleme



- 1. Eklediğiniz hesap bir ürün ise ÜRÜN’ü, bir hizmet HİZMET’i seçmeniz gerekir. (Hizmet kategorisinin takibi yapılmamaktadır. Sadece hizmet satımı ve miktarlarının takibi yapılmaktadır)
- 2. Bu kısma ürün/hizmetin adını, kodunu ve birimini girmeniz gerekmektedir. Bu kodları kendinizin takibi için girmeniz gerektiğinden istediğiniz gibi kodlama yapabilirsiniz. Örneğin, Ü1, Ürün1, Bilgisayar, Bilgisayar1, vb gibi
- 3. Bu kısımda ürün/hizmetin cari takibini kolayca yapabilirsiniz. Kimden, kaça aldığınızı, ne kadar aldığınız ile kime, kaça sattığınızı ve ne kadar sattığınızı takip etmek isterseniz doldurmanız gereken bir alandır..
Not 1: Ürün/Hizmet takibini yapmak istemiyorsanız 3 no’lu kısmı doldurmanıza gerek yoktur.
- Not 2:
- Bazı ürünleriniz hem satın alıp hem satabilirsiniz. Siz bu ürünü sadece satın alıyorsanız “Bu Ürünü Satın Alıyorum” seçmelisiniz. Böylece bu ürün Satış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
Siz bu ürünü sadece satıyorsanız “Bu Ürünü Satıyorum” seçmelisiniz. Böylece bu ürün Alış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
13. Satış Ekleme Sayfasında Yeni Ürün/Hizmet Girme



- 1. Ürün kategorisi seçiminde bu kısım gelmektedir. Stok takibini yapmak istemeniz durumunda alım yaptığınız zaman ürünün stok miktarı artarken satım yaptığınız zaman ürünün stok miktarı azalacaktır. Hem alım yaptığınız hem de satım yaptığınız (Hizmet bölümünde stok takibi yapılmamaktadır)
- 2. Ürün kartı (hesabı) oluştururken ilgili ürünün stoğu varsa, o miktarı Açılış Stok Miktarı olarak girmeniz gerekir. Böylece bu andan itibaren alım ve satımlarınızda o miktar dikkate alınarak hesap yapılır. (Örneğin; açılış stok miktarı olarak 50 girmeniz ve 10 tane satış yapmanız durumunda stoğunuzdaki ürün miktarı 40 olacaktır.)
- 3. Siz bu ürünü sadece satın alıyorsanız “Bu Ürünü Satın Alıyorum”u seçmelisiniz. Böylece bu ürün sadece Satış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
- 4. Siz bu ürünü sadece satıyorsanız “Bu Ürünü Satıyorum”u seçmelisiniz. Böylece bu ürün Alış Ekleme sayfanızda karşınıza gelmeyecektir.
- 5. Ürün/Hizmet kartı açtığınız ürünün birim fiyatını ister KDV’li isterseniz KDV’siz girebilirsiniz.
- 6. “Ürün/Hizmet”inizde KDV oranını ve birimini girerek Alış ve Satış ekleme sayfalarına otomatik gelmelerini sağlayabilirsiniz. ( Resmi olmayan satışlarınız veya alışlarınız için bu kısımda KDV’sizi seçebilir veya Satış Ekle ile Alış Ekle sayfalarında KDV’sizi seçebilirsiniz.)
Not: Bu penceredeki bilgileri ilerde değiştirmeniz gerekirse Ürün/Hizmet sayfanızda İşlemler bölümünde Güncelle tuşu ile bilgileri değiştirebilirsiniz.
14. Satış Ekleme Sayfasında İskonto ve Tutar Bilgileri Girme



- 1. Satışınızda oranlı iskonto uygulandıysa (%5, %10, %20, vb.) bu kısma sadece oran miktarını girmelisiniz. İskonto tutarı otomatik hesaplanacaktır.
- 2. Tutarsal iskonto yaptıysanız bu kısma iskonto yapılan tutarı girmelisiniz.
- 3. Tutar kısmı girilen birim fiyat, miktar ve ıskontoya göre otomatik hesaplanır. Eğer tutar farklı ise tutarı elle sayı girerek değiştirebilirsiniz.
Not: Tutarın değiştirilmesi ile KDV otomatik olarak hesaplanacaktır.Böylece satış tutarını girerek hesaplanması gereken KDV’yi kolayca görebilirsiniz.
15. Satış Ekleme Faturasında Diğer Vergi Ekleme



- 1. KDV haricinde bulunan tüm vergileri bu kısımdan seçebilirsiniz. Aynı satışa vergi oranlarını da girmeniz gerekir. (örneğin stopaj, tevkifat, ÖİV, ÖTV, vb)
- 2. Satışınızın aynı kaleminde birden fazla vergi eklemeniz gerekiyorsa + tuşuna basarak tüm vergilerinizi girebilirsiniz.
16. Satış Ekleme Sayfasında Diğer Vergi Kategorileri Ekleme



- 1. Vergi Tipi kutucuğunda ihtiyacınız olan vergiyi bulup seçmeniz yeterlidir.
Not: Vergi eklemeleri her bir ürün/hizmet kalemi içindir.
17. Satış Ekleme Sayfasında Etiket Ekleme



- 1. Satışlarınıza istediğiniz etiketi ekleyerek raporlama yapabilirsiniz. (Örneğin; bölgesel, satış temsilcisi, il bazlı, vb)
Not: Kaydetmek için klavyenizin TAB tuşuna veya Giriş (Enter) tuşuna basabilirsiniz veya fareniz (mouse) ile YENİ EKLE’ye tıklayarak da etiketi ekleyebilirsiniz.
18. Satış Ekleme Sayfasında Tahsilat Bilgilerini Girme



- 1. Kayıt yaptığınız esnada veya öncesinde ödeme almadıysanız“Tahsil Edilecek” butonunun işaretli olarak kalması gerekir. Böylece vade tarihini/alacak tarihini kolayca takip edebilir, ödeme günü geldiğinde hatırlatmalar ile alacaklarınızı takip edebilirsiniz.
19. Satış Ekleme Sayfasında Peşin Tahsilat Bilgileri Girme



- 1. Kayıt yaptığınız esnada veya öncesinde ödeme aldıysanız“Tahsil Edildi” yi seçmeniz gerekir
- 2. Karşı tarafın yaptığı ödeme hangi hesabınıza geldiyse (Nakit Hesabı, Banka Hesabı -EFT/Havale-, Kredi Kartı, vb) o hesabı seçmeniz gerekir.
- 3. Tahsilatı yaptığınız tarihi seçmeliniz. Tahsilat ile fatura tarihleri farklı olabilir. (Tahsilat tarihini bilmiyorsanız yaklaşık bir tarih girebilirsiniz.)
20. Satış Ekleme Sayfasında Kaydetme



- 1. Faturalı/resmi satışlarınızı “Kaydet”e tıklayarak kayıtlarınıza alabilirsiniz.
- 2. Sattığınız mal/hizmetin henüz bir resmi evrağı yok ise “Faturasız Kaydet” ile kaydedebilirsiniz. Bu şekilde kayıt hiçbir vergi ve muhasebe raporlarında yer almaz. Bu satışın ileride resmi evrağının olması durumunda kaydı seçip, İşlemler butonunda “Güncelle” ile kaydı güncelleyip “Kaydet” ile kayıtlarınıza almanız yeterli olacaktır.
- 3. Aynı anda birden fazla satış faturası girmek isterseniz, bu seçenek ile kaydedip ekle sayfasından çıkmadan başka satış bilgilerini girerek diğer satışı da ekleyebilirsiniz.