Yeni Bir İş Kurmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Yeni bir iş kurarken izlenen prosedürlerin sayısı oldukça fazladır. Bu da iş kuracak kişilerin hevesini kırmakta, girişimciliğin ülkemizin topraklarında daha az yeşermesine neden olmaktadır. Ancak endişelenmeyin! Bu konuda yazdığımız Şirket Kurma Prosedürlerine Giriş 101 içeriğinden konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu içerikte sadece bu prosedürlerin kısa bir özetini verecek ve yeni iş kurarken düşülen hatalardan bahsedeceğiz.

İş kurma prosedürleri kabaca şu şekildedir:

1. Kurmak istediğiniz şirket türünü belirleyin. Bunun için Şirket Tipleri: Avantaj ve Dezavantajları içeriğimize bakabilirsiniz.

2. Bir serbest muhasebeci mali müşavirle anlaşın. O size Şirket Ana Sözleşmesini hazırlayacak, nelerin gerektiğini belirtecek ve hazır olduğu zaman ilgili işlemleri gerçekleştirecektir.

3. Ana Sözleşmeyi Ticaret Sicil’de onaylatın.

4. Potansiyel Vergi Numarasını alın. Bu özellikle anonim şirketler için kilit önem taşıyan bir adımdır. Şirket türünün gerektirdiği sermayeye bankada bu numarayla bloke konur. Ardından bankadan alınan bilgi yazısı Ticaret Sicil’e götürülür.

5. İmza Sirküleri hazırlanır. Detaylı bilgi İmza Sirküleri Nedir? Nasıl Alınır? Başlıklı içeriğimizde.

6. Onaylatılması gereken defterler şirketin türüne (Şahıs şirketi mi? Sermaye şirketi mi? Anonim şirket mi? Limited şirket mi? vb.) göre değişiklik göstermektedir. Şirket türüne göre onaylatmanız gereken defterleri tespit edip onaylatın.

7. Şirket tescili sonrası vergi dairesine gerekli belgelerle İşe Başlama Bildirimi ve kayıt için başvurulur. Belgelerin listesi Şirket Kurma Prosedürlerine Giriş 101 içeriğimizde mevcuttur.

8. Bu başvurudan sonra şirketinizi kontrol için vergi dairesinden gelecekler, bunun ardından vergi levhası talep edebilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi ‘Vergi Levhası Başvurusu: Vergi Levhası Takibi Nasıl Yapılır?’ başlıklı içeriğimizde. Ya da anlaşmalı olduğunuz meslek erbabı bu yoklama gerçekleşmeden de yetkisini kullanarak vergi levhası talep edebilir.

9. Buradan sonrası çok kolay! Şirketinizin kuruluşu tamamlandı diye düşünebilirsiniz! Sonraki ufak tefek adımlarla ilgili bazı bilgilere de Şirket Kurma Prosedürlerine Giriş 101 içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Yeni Bir İş Kurarken Düşülen Hatalar Neler?

– İyi bir ön araştırma yapmamak. Sektörü ve ihtiyaçlarını bilmemek.

– Son trendleri takip etmeden, ani bir kararla bir sektöre girmek.

– Sabırsız olmak. İşlerin ilerlemesi gereken doğal temposundan çabuk bir şekilde ilerlemesini ve çok çabuk şekilde çok büyük paralar kazanmayı istemek.

– Doğru eleman seçimi yapmamak.

– Doğru altyapıyı kurmadan ve gerekli yatırımı yapmadan bir sektöre girmek.

– İşyeri/şirket konumu, logosu, sloganı, imajı gibi konularda iyi bir çalışma yapmamış olmak. Unutmayın, pazarlamanın çok büyük bir bölümü ‘nasıl göründüğünüz’ ile ilgilidir!

Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Çözüm Ortağınız!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!