1. Vergi Nedir? Neden Ödenir?

Devletin vatandaşlarına vermekle yükümlü olduğu pek çok kamu hizmeti vardır. Ancak bu hizmetler oldukça maliyetlidir. Devletin bu hizmetleri verebilmesi için vatandaşlarından vergi toplaması gerekir. Vergi vatandaşlık borcu olmasının yanı sıra devletin vazgeçilmez kamu hizmetlerinin verilmesinin sürdürülebilmesi için gerekli olması nedeniyle de ödenmek zorundadır.

2. Vergi Türleri Nelerdir?

Pek çoğuna aşina olduğumuz, pek çoğunuysa belki hiç duymadığımız çok sayıda vergi türü vardır. Bu türlerin hepsini burada saymak mümkün olmasa da en bilinen vergi türlerini sayabiliriz. Bunlar gelir vergisi, kurumlar vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Emlak Vergisi, Stopaj, Damga Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergilerdir.

3. Vergi Ödememenin Cezası Nedir?

Vergi ödenmemesi durumunda 3 ila 5 yıl arası hapis cezasının yanı sıra ödenmeyen vergi türüne ve miktarına göre değişiklik gösteren idari para cezaları vardır.

4. Beyana Dayalı Vergi Sistemi Nedir?

Beyana dayalı vergi sistemi, ödenecek vergi tutarının mükelleflerce devlete beyan edildiği vergi sistemidir. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi gibi pek çok verginin ödenmesi beyanname verilerek gerçekleştirilir. Çoğu devletin vergi sistemleri, Türkiye Cumhuriyeti devleti de dahil olmak üzere, bu sisteme dayanır.

5. Vergi Belli Dönemlerde mi Verilir? Dönemsel Vergi Ne Demek?

Vergilerin ödenmesi gereken belli dönemler ya da zamanlar vardır. Bunlar vergiden vergiye değişiklik gösterir. Bazı vergiler aylık olarak ödenirken, bazıları 3 aylık dönemlerde ve hatta yıllık olarak ödenebilmektedir. Vergilerle ilgili kayıtlar da ilgili dönem ya da zamanlarla ilgili olarak yapılmalıdır. Bir dönemin geliri başka bir dönemde beyan edilememektedir.

6. Vergi Beyannamelerini Kim Düzenler?

Vergi beyannameleri çalıştığınız meslek erbabınca, yani bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından düzenlenmeli ve vergi dairesine beyan edilmelidir.

7. Vergi Affı Nedir? Vergi Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Zaman zaman devlet tahsil edemediği vergilerin hiç değilse bir kısmını tahsil edebilmek için mükelleflere çeşitli fırsatlar sunar. Vergi affı da bunlardan biridir. Vergi aflarında vergi borçları kısmen ya da tamamen silinebileceği gibi oldukça avantajlı şekillerde taksitlendirilebilir.

Vergi yapılandırması yapmak içinse GİB İnternet Vergi Dairesi’ne girip vergi borcunuzun bulunduğu ekrandan ilgili vergi borcunu yapılandırmayı seçmeniz gerekir. Bu ekrandan borcunuzu kaç taksit olacak şekilde yapılandırmak istediğinizi belirleyip, işlemi onaylamanızın ardından yapılandırmayı gerçekleştirmiş olursunuz.

8. Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Vergi borcunuzu GİB İnternet Vergi Dairesinden, borcunuzun tabi olduğu kanuna göre uygun seçeneği seçmenizin ardından kredi kartı veya banka kartıyla ödenebilir. Ayrıca anlaşmalı bankalardan, PTT şubelerinden ve vergi dairesinden de borç ödemesi yapabilirsiniz.

9. Vergi Denetimleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Vergi denetimi şirketlerin vergilerini mevzuata uygun bir şekilde ödeyip ödemediklerinin kontrol edilmesi anlamına gelir. Vergi denetimlerinin farklı derecelerde kapsamlı olan birden fazla biçimi vardır. Vergi incelemesi adındaki ilk yöntemde vergiyi ilgilendiren konularda hakkınızda oldukça kapsamlı bir araştırma yapılır. Beyanlarınızın doğruluğu, mali tablolarınızın ödediğiniz vergilerle paralel olup olmadığı gibi şeyler incelenir. İkinci tür olan yoklama uygulamasında işinizle ilgili önem arz eden işe başlama, taşınma, adres değişikliği, işçi çıkarma gibi olayların ardından bu olayların bildiriminize uygun bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği yerinde denetlenir. Üçüncü yöntem olan arama yönteminde defter, belge ve kayıtlarınız sizden talep edilir ve bunlar incelenir. Son yöntem olan bilgi toplama yöntemindeyse vergiye ilişkin bilgiler gerçek-tüzel kişilerden ve kamu kurum ve kuruluşlarından toplanarak arşivlenir. Bu bilgiler ışığında inceleme gerçekleştirilir.

10. Vergi Muafiyeti, Teşviği, İstisnası Gibi Terimler Ne Anlama Gelir? Farkları Nelerdir?

Vergi muafiyeti, belli bir verginin mükellefi olmamanız ya da mükellef olmanız halinde mükellefiyetten çıkarılmanız anlamına gelir. Vergi teşvikleri ise yapılan yatırımların artması amacıyla vergi yükünü azaltan erteleme ya da vergi indirimi gibi uygulamalarda bulunulmasıdır. Vergi istisnasıysa, belli bir vergi türünün söz konusu olmadığı türden üretim, alım-satım, teslim ve hizmet türü faaliyetleri belirtir.

Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!