Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Pek çoğumuz vergilerimizi düzenli bir şekilde ödemeye çalışsak da zaman zaman bu konuda aksaklıklar olabilmekte, haliyle de vergi borçları birikebilmekte… Hatta bazı durumlarda mükellefler vergi borçları olduğundan dahi haberdar değil. Ödenmesi gereken çok sayıda vergi varken bunlardan bazılarının gözden kaçması son derece normal. Bu nedenle mükellefler sık sık vergi borçları olup olmadığını kontrol etmeliler. Bu içeriğimizde vergi borcunun nasıl sorgulanacağından ve ödeneceğinden bahsederek sizleri bu risk hakkında bilgilendireceğiz.

Peki vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? Bunun yapılmasının iki yolu var:

a) Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi Vergi Borcu Sorgulama

GİB İnternet Vergi Dairesi hizmetini kullanarak vergi borcunuzu sorgulamak için https://intvrg.gib.gov.tr/ adresine girin. Ardından ‘TC Kimlik Numarası ile giriş’ butonunu tıklayın. İstenen bilgileri girmenizin ardından vergi borcunuzu öğrenmek de dahil pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

b) E-Devletten Vergi Borcu Sorgulama

E-Devlet Kapısını kullanarak da vergi borcunuzu sorgulamanız mümkün. Bunun için eğer yoksa en yakın PTT şubesinden bir E-Devlet şifresi almalısınız. Giriş yaptıktan sonra kimlik doğrulamanızı yapmadıysanız kimlik doğrulaması için gereken işlemleri gerçekleştirin. Ardından arama satırına ‘Vergi Borcu Sorgulama’ yazın. Kimlik doğrulamanızı yapmış olmanız halinde çıkan sayfadan kolayca vergi borcunuzu öğrenebilirsiniz.

Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Vergi borcunuz 6552 numaralı veya 6111 numaralı kanunlara tabi olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz GİB İnternet Vergi Dairesine giriş yaparak 6111 numaralı kanuna tabi borçlarınızı ana sayfada bulunan 6111 Ödeme butonuna tıklamanızın ardından gerekli işlemleri yaparak, 6552 numaralı kanuna tabi borçlarınızıysa 6552 Bilgilendirme ve Ödeme butonuna tıklamanızın ardından gerekli işlemleri yaparak ödeyebilisiniz. Ödeme yöntemleri oldukça çeşitli. Anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapabileceğiniz gibi anlaşmalı bankaların şubelerinden, PTT şubelerinden ve vergi dairelerinden de ödeme yapabilirsiniz.

Vergi Borcunun Yapılandırılması ve Taksitlendirilmesi

Vergi borcunuzu yapılandırarak ödenmesini daha kolay hale getirebilirsiniz. Bu sayede çeşitli cezai yaptırım risklerinden de kurtulmuş olursunuz. Bunu yapmanız için gereken işlemler oldukça basit. İnternet Vergi Dairesine girip borcunuzun göründüğü ekrana gelin. Bu ekranda vergi dairenizi ve borcunuzu kaç taksit halinde ödemek istediğinizi seçin. Onay için önünüze gelen ekranda da ‘Evet’e  tıklayarak yapılandırma işleminizi onaylayın. Bu işlem bitene kadar ekranı, bilgisayarınızı ya da telefonunuzu kapatmamalısınız.

Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!