Vergi tevkifatı ve tevkifatlı fatura kavramları pek çok mükellefin kafasını kurcalamakta. Bu içeriğimizde önce tevkifat kavramından, ardından da tevkifatlı faturadan ve tevkifatın hesaplanmasından bahsederek bu konudaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
Öncelikle tevkifat kavramıyla başlayalım. En basit şekliyle tevkifatın kelime anlamına bakacak olursak ‘para kesintileri’ anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Peki tevkifatlı fatura ne demektir?
Tevkifatlı Fatura Nedir?
Tevkifatlı faturalar, normalde satıcıya yapılan ödemede satıcıya ödenecek olan vergi tutarının bir bölümünün toplam satış tutarından düşülerek alıcı tarafından direkt vergi dairesine ödenmesini sağlarlar. Bu uygulamanın nedeni tevkifat sayesinde devletin tahsil etmesi gereken verginin bir bölümünün tahsilatını güvence altına almasını sağlamasıdır. Vergi tevkifatı sayesinde vergi kaçırma önlenir.
Tevkifatlı Faturanın Hesaplanması
Tevkifat uygulamasının mümkün olduğu birden fazla vergi vardır. En bilinen vergi tevkifatı KDV tevkifatıdır. KDV tevkifatından KDV Tevkifatı Hesaplama içeriğimizde enine boyuna bahsettiğimiz için burada stopaj ve gelir vergisi/kurumlar vergisi tevkifatı uygulamalarına bakacağız.
Stopaj bizatihi bir tür tevkifat uygulamasıdır. O yüzden ayrı olarak bir ‘stopaj vergisi tevkifatı’ uygulamasından bahsetmek pek mümkün değildir. Stopaj Vergisi içeriğimizde hangi durumlarda stopaj yapıldığından ve stopaj oranlarından detaylı bir şekilde bahsettik.
Kurumlar Vergisi Tevkifatı ya da Kurumlar Vergisi Stopajı oranlarının detaylı listesi GİB’in sitesindeki https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/KVK_TevOran_Mad30.html adresinden görülebilmektedir.
Gelir Vergisi Tevkifatı ya da Gelir Vergisi Stopajı oranları hakkında detaylı bilgi ise İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMO) internet sitesinde https://www.ismmmo.org.tr/Mevzuat/Gelir-Vergisi-Stopaj-Oranlari-GVK-Md-94—421 adresinden görülebilmektedir.
İlgili stopaj ya da tevkifat oranlarının tespitinin ardından yapmanız gereken şeyse çok kolay. Söz konusu verginin toplam tutarıyla stopaj/tevkifat oranını çarpmanız halinde tevkifat tutarını bulabilirsiniz. Örneğin %10 tevkifatın söz konusu olduğu 100 TL’lik bir vergi için tevkif eden tutar 100 x %10’dan 10 TL olmaktadır.
Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!