Şirket Tipleri Nelerdir?

Diyelim ki bir şirket kurmak istemektesiniz. İsmine aşina olduğunuz çok sayıda şirket türü var. Bunlar şu şekilde listelenebilir:

1. Sermaye Şirketleri

a) Anonim

b) Limited

c) Paylı komandit

2. Şahıs Şirketleri

a) Kolektif

b) Adi Komandit

c) Adi Şirket

3. İki Kategoriden de Olabilen Şirket Türleri

a) E-Ticaret

b) Faktöring

Bu şirket türlerinin farklı özellikleri, avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak biz içeriğimizde özellikle bunlardan iki tanesinin, anonim ve limited şirketlerin, avantaj ve dezavantajlarına odaklanacağız. Zira bunlar en popüler şirket türleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Şimdi bunları gözden geçirelim.

Kuracağınız Şirket Tipini Seçmek: Hangisi Daha Uygun?

Kuşkusuz hangi şirket tipini seçmeniz gerektiği amaçlarınıza, yeteneklerinize ve koşullara göre değişiklik gösterir. Bu nedenle şirket türlerinin avantaj ve dezavantajlarını inceleyip sizin için en uygun olan şirket tipinin hangisi olacağına kendiniz karar vermelisiniz. Listelediğimiz şirket tiplerine şimdi yakından bakalım.

Şirket Tiplerinin Avantaj ve Dezavantajları

a) Anonim Şirketi (A.Ş. ya da A.O.)

Bu şirketler en az bir gerçek veya tüzel kişiden oluşmalıdır ve ortak sayısının bir üst sınırı yoktur. Şirket yapısı yüksek miktarlarda sermaye sahibi olmak için elverişlidir. Kuruluş sermayesinin en az 50 bin TL olması gereken bu şirket türünde şirketin yönetimi yönetim kurulu, genel kurul ve denetim birimince gerçekleştirilir.

Anonim Şirketi’nin avantajı ortakların sorumluluk miktarlarının sınırlı olmasıdır. Ortakların yegane sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye miktarını sağlamaktır. Yönetime katılmaları gerekmez. Kamu borçları ortaklara sorumluluk yüklemez. Yani olası bir iflas durumunda ortakların şahsi servet ve varlıkları risk altına girmemektedir. Ayrıca hisse senetlerinin devri süreci de anonim şirketlerinde daha kolay gerçekleştirilir. Anonim şirketler halka arzedilebilirler. Tahvil çıkarmaları mümkündür. Bu avantajlar ve daha fazlası nedeniyle genel olarak Anonim Şirketlerinin daha avantajlı olduğu kabul edilmektedir.

b) Limited Şirketi (L.T.D. Ş.T.İ.)

Bu şirketler en az bir gerçek veya tüzel kişiden oluşmalıdır ve ortak sayısı en fazla 50 olabilmektedir. Kuruluş sermayesi en az 10 bin TL olmalıdır. Ortakların en az bir tanesinin yönetime katılması ve müdür olması gerekmektedir. Limited şirketlerde ortaklar ortaya koydukları sermaye oranında borç sorumluluğu getirir. Kamu borcu ortakların sorumluluğudur. Yani olası bir iflas halinde ortakların şahsi servet ve varlıkları risk altındadır. Hisse senetlerinin devri için noter onaylı sözleşme ve yönetim kurulu onayı gerekir. Ticaret siciline kayıt yapılmalıdır. Payların devredilmesi halinde gelir vergisi söz konusudur. Tahvil çıkarılamaz ve halka arzedilme durumu söz konusu olamaz. Genel olarak bu nedenlerle limited şirketlerinin anonim şirketlerine kıyasla dezavantajlı oldukları kabul edilir.

Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Çözüm Ortağınız!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!