Mali Mühür Nedir?

Mali mühürün işletmenizin kaşesinin elektronik versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Mali mühür sayesinde elektronik ortamda işletmenizi ilgilendiren işlemleri yaparken bu işlemlere dair belgeleri kaşe basarmışçasına mühürlemiş, belgenin resmiyetini artırmış, işletmenizin güvenliğini sağlama almış olursunuz.

E-İmza Nedir?

E-İmza kişinin imzası yerine geçen araçtır. Islak imza yerine kullanılabilir. Bu sayede resmi belge ve yazışmaların elektronik ortamda imzalanmaları mümkün hale gelir.

Mali Mühür ve E-İmza Farkı

Mali mühür ve e-İmza arasındaki ana fark, mali mührün kurum adına, e-İmzanın ise şahıs adına olmasıdır. Mali mühür kurumların resmi belge ve yazışmaları elektronik ortamda kaşelemelerini sağlarken, elektronik imza kişilerin resmi-ticari yazışmalarını ve çeşitli belgeleri elektronik ortamda imzalamalarını sağlar.

Mali Mühür ve E-İmzanın Faydaları

Mali mühür ve e-İmza birbirlerinden farklı şeyler olsalar da sağladıkları avantajlar benzerdir. Her ikisi de elektronik ortamda resmi belgelerin/yazışmaların imzalanmasını sağlamaktadır. Bu sayede elektronik ortamdaki işlemleriniz daha güvenli hale gelir. Başkalarının sizin yerinize istemediğiniz işlemler yapmaları engellenmiş olur. Ayrıca elektronik ortamda yaptığınız pek çok şey de hukuki statü kazanır ve mahkemelerde olası mağduriyet durumlarında delil olarak kullanılabilir.

Mali Mühür ve E-İmzaya Başvurmak

Mali mühüre başvurmak için:

mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinde ilgili form doldurulup başvuru yapılır.

– Kamu SM’nin hesabına hizmetin ücreti havale, ya da EFT ile ödenir veya kredi kartıyla ödeme gerçekleştirilir.

– Ödemenin dekontunun açıklama bölümüne başvuru kodu yazılır.

– Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından sertifika üretim süreci başlar.

E-İmzaya başvurmak için:

– Bireysel başvuru yapılacaksa TC Kimlik Numarasını da içeren nüfus cüzdanı fotokopisi ve noter huzurunda imzalanması gereken NES Kullanıcı Taahhütnamesinin imzalanmasının ardından hizmetin alınacağı yere gönderilmesi gerekir.

– Bu konuda yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara başvuru yapılır.

– Kimlik kontrolü e-İmza adreste kurulacaksa adreste veya noter huzurunda yapılabilmektedir.

Mali Mühür ve E-İmza Ücretleri

2020 Mali Mühür Ücretleri:

– LTD ya da AŞ olan tüzel kişiler için: 245 TL + KDV (3 yıl geçerli mali mühür + güvenlik hizmetleri sertifikası + akıllı kart okuyucu)

– Gerçek kişiler/şahıs firmaları için: 155 TL + KDV (3 yıl geçerli mali mühür + güvenlik hizmetleri sertifikası + akıllı kart okuyucu)

2020 E-İmza Ücretleri:

– Mini Kart Okuyucu 41.30 TL

– 1 yıllık e-İmza 81.42 TL

– 2 yıllık e-İmza 100.30 TL

– 3 yıllık e-İmza 116.82 TL

Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Çözüm Ortağınız Ekohesap!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!