Kümülatif Vergi Matrahı Nedir?
Kümülatif vergi matrahı işverenin her bir çalışan için hesaplayıp ödemesi gereken bir tutardır. Kümülatif vergi matrahı çalışanın dahil olduğu vergi diliminin ve dolayısıyla çalışan için ödenmesi gereken vergi tutarının hesaplanmasını sağlayan bir tutardır. Kabaca söyleyecek olursak bazı vergiler yıl geçtikçe ‘yığılarak’ ödenirler. Bu şu anlama gelir: Verginin oranı yılın çeşitli dönemlerinde çeşitli nedenlerle değişiklik gösterir ve genelde artar. Bu, özellikle gelir vergisi ödemelerinde karşımıza çıkar. Gelir vergisi ödemeleri, brüt ücretten GSS ve işsizlik sigortası işçi payının çıkarılmasının ardından karşımıza çıkan tutarın her ay, bir sonraki aydaki aynı tutara eklenmesiyle hesaplanır. Gelir vergisinin o ayki oranıysa işte bu kesintiler çıkarıldıktan sonra bulunan meblağın her ay toplanmasıyla bulunan değer üzerinden hesaplanır.
Kümülatif Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle işsizlik sigortası işçi payı kesintisi ve Genel Sağlık Sigortası kesintisinin brüt ücretten düşürülmesi gerekir.
7000 TL brüt maaşla çalışan bir işçi için bu şu şekildedir:
7000 x %14 = 940 TL (GSS kesintisi)
7000 x %1 = 70 TL (İşsizlik sigortası işçi payı kesintisi)
Bunların toplamı 940 + 70 TL’den 1010 TL etmektedir. Bunu brüt ücretten düşelim (7000 – 1010 = 5990 TL).
Bu bize kümülatif vergi matrahını verir. 5990 TL’ye her ay brüt maaştan bahsedilen kesintilerin eklenmesi suretiyle kümülatif vergi matrahı bulunur.
Yıl İçinde İş Değiştirenler İçin Kümülatif Vergi Matrahı Nasıldır?
Kümülatif vergi matrahı iş yeri değiştirme halinde diğer iş yerinde de geçerli olmaz. Yani kümülatif matrah tekrar hesaplanmaya başlanır. Bu durumun istisnası aynı işverenin sahip olduğu farklı bir işyerinde çalışılmaya başlanmasıdır. Bu durumda yılın önceki aylarından gelen kümülatif vergi matrahı aynı şekilde önceki aylara eklenmeye devam eder.
Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Çözüm Ortağınız!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!