KDV Tevkifatı Nedir?

Tevkifatın kelime anlamı ‘kesinti’ demektir. Özellikle KDV’de yapılan tevkifat uygulaması, normalde satıcıya ödediğiniz tutara dahil olarak, satıcıya ödediğiniz KDV’nin belli bir oranını ya da tamamını ödeyeceğiniz tutardan düşüp direkt vergi dairesine ödemeniz uygulamasıdır. KDV tevkifatı uygulaması, KDV’nin bir kısmının direkt devlete ödenmesini sağladığı için vergi kaçırmanın azalmasına ve devletin alacağı verginin bir bölümünü garanti altına almasına yardımcı olur.

KDV Tevkifatı Nasıl Yapılır?

KDV tevkifatı yapılırken alınan malın veya hizmetin türüne göre hareket edilir. KDV oranlarının mal ve hizmete göre değişmesi gibi KDV tevkifatı oranı da mal ve hizmete göre değişiklik göstermektedir. KDV tevkifatı yaparken aldığınız mal ve hizmetin toplam tutarı üzerinden KDV hesaplarsınız. Ardından mal ve hizmetin gerektirdiği tevkifat oranında KDV’yi toplam fiyattan düşer, bu eksiltilmiş tutarı satıcıya ödersiniz. Kalan KDV tutarınıysa vergi dairesine beyanname vererek ödersiniz. Tabi tevkifatlı faturalarda KDV oran ve tutarı, KDV tevkifatı oran ve tutarı gibi bilgiler yer almaktadır. Bu hesapları bizzat yapmak yerine direkt olarak faturadaki tevkifat tutarını vergi dairesine ilgili dönemlerde beyanname vererek ödeyebilirsiniz.

KDV tevkifatı yaptığınız tutarı, takvim yılının 2. KDV beyannamesi verileceği zaman ödersiniz. Tevkifat yaptıysanız beyannamede Vergi Sorumlusuna Ait Sicil Bilgileri’nin dahil olduğu satırlara sicil bilgilerinizi yazarsınız. ‘Kesinti Yapılan Satıcılar’ bölümüneyse tevkifat yapılan satıcıların bilgilerini, tevkifata dair matrah ve tutar bilgilerini yazmalısınız.

KDV Tevkifatı Hesaplama

KDV tevkifatı hesaplanırken malın veya hizmetin niteliği çok önemlidir. Çünkü hem KDV oranı hem de KDV tevkifatı oranı mal ve hizmetin mahiyetine göre değişiklik gösterir. KDV tevkifatı oranlarını merak ediyorsanız KDV Tevkifatı Hesaplama içeriğimize bakabilirsiniz. Şimdi bir KDV tevkifatı hesaplama örneği verelim.

Örnek: Diyelim ki servis taşımacılığı hizmeti aldınız ve bu hizmet için 1000 TL ödeme çıktı. Servis taşımacılığı hizmetinde KDV oranı 2020 itibariyle %8’dir. Yani 1000 TL’nin %8’i olan 80 TL tutarında toplam KDV çıkar. Servis taşımacılığı hizmetinde KDV tevkifatı 5/10 oranında olduğuna göre toplam KDV’nin yarısını yani 40 TL’sini tevkif etmeniz, dolayısıyla bizzat vergi dairesine ilgili zamanda verdiğiniz beyannameyle ödemeniz gerekir. Bu tutar toplam fiyattan düşülür, kalan KDV olan 40 TL dahil olmak üzere hizmeti verene 960 TL ödeme yapmanız gerekir.

Ekohesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Sizinle!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!