KDV Nedir?
Katma Değer Vergisi ya da KDV, tüketimi vergilendiren bir vergi biçimidir. Malı alan tarafça ödenmesi gerekir. Yani malı teslim alan taraf KDV ödemekle yükümlüdür. KDV’den muaf olan pek çok ürün kalemi ve iktisadi faaliyet vardır. Ayrıca KDV farklı ürünlere farklı oranlarda uygulanır. Bu nedenle KDV hesaplaması yapılırken ciddi kafa karışıklıkları olabilmektedir. Önce KDV istisnalarına, sonra da KDV hesabının nasıl yapıldığına bakarak bu konudaki kafa karışıklıklarını gidermeye çalışacağız.
KDV İstisnaları Neler?
Bazı sektörler ve iş kolları KDV’den müstesna tutulur. Bunlar muhasebeleştirilirken KDV istisnasının belirtilmesi ve uygun istisna kodlarının yazılması gerekir. Bazı KDV istisnaları şu şekildedir:
İhracat ve Transit Taşımacılık KDV İstisnaları:
– Mal ve hizmet ihracatı
– Türkiye’de ikamet etmeyen kişilerin aldıkları mallarla ilgili KDV ödemeleri söz konusudur. Ancak Türkiye’den çıkarken gümrükte satışla ilgili belgeyi (genellikle fatura) göstermeleri halinde KDV tutarı bu kişilere iade edilmektedir.
– İhracat yapılacak mala dair tedarikçilerden satılan mallarda imalatçı tarafından KDV ödenmez. Tedarikçi KDV beyanı yapar. Ancak 3 ayın ardından beyan edilen bu KDV silinir.
– Başka ülkelere yapılan ve Bakanlar Kurulunun belirlediği taşımacılık işlemleri KDV istisnası kapsamına girer. Özellikle taşımacılık yapılan diğer ülkelerde de benzer vergi istisnalarının olması halinde söz konusu taşıma işlemleri istisna kapsamına alınır.
– Transit ticaretle ilgili ve gümrükte devir gibi işlemler KDV istisnası kapsamındadır.
İthalat KDV İstisnaları:
– Üretimle ilgili, belli süre sonra yurtdışına ihrac edilecek ürünler üretme şartıyla kullanılan ürünler ve malzemelerde KDV’den muaf olunmasını sağlayan Dahilde İşleme İzin Belgesi adında bir teşvik belgesi bulunmaktadır. Bu belge sadece KDV muafiyeti sağlamakla kalmaz, Gümrük Vergisi başta olmak üzere diğer vergi, harç ve resimlerle ilgili olarak da muafiyet sağlar.
Sosyal Amaçlı KDV İstisnaları:
– Kamu kuruluşlarının ve Bakanlar Kurulu’nun muafiyet tanıdığı dernek ve vakıfların sosyal amaçlı hizmetleri KDV istisnası kapsamındadır. Bilim, sanat, sağlık, eğitim, restorasyon gibi faaliyetler Bakanlar Kurulu’nun tanıdığı dernek ve vakıflarca yapılırlarsa istisna kapsamına girerler.
Yatırım ve Askeri Amaçlı KDV İstisnaları:
– İşletmek veya kiraya vermek için üretilmiş demiryolu, deniz, hava taşıtlarının teslimleri, hizmetleri, ve bakım masrafları.
– Yatırım Teşvik Belgesi sahibi üreticilere yapılan makine ve teçhizat teslimleri.
– Altın, petrol, platin, gümüş arama faaliyetleriyle ilgili inşa ve modernizasyonla alakası olan hizmetler ve teslimler.
– Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının iç güvenlik ve savunmayla ilgili olarak aldıkları taşıtlar ve mühimmata dair alınan hizmetler.
Diğer KDV İstisnaları:
– Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yaptıkları mal ve hizmet teslimleri.
– Serbest ticaret bölgelerinde yapılan işler.
– Engelli eğitimleri ve engellilerin hayatını kolaylaştıracak araç-gereçler ve bilgisayar programları.
KDV Nasıl Hesaplanır?
İstisna kapsamına girmeyen mal ve hizmetler için KDV ödenmesi gerekmektedir. KDV oranlarıysa satılan mala ve hizmetin türüne göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca toptan ve perakende satışlarda da KDV oranları değişiklik gösterebilir.
KDV hesabı için ilgili KDV oranıyla toplam fiyatı çarpmak gerekir. Mesela %8 KDV uygulanan bir iş kolunda faaliyet gösteriyorsanız KDV tutarını (toplam fiyat) x %8 şeklinde hesaplamalısınız. Örnek olarak şu basit hesaplamayı yapalım:
Mal/hizmet fiyatı 1000 TL, uygulanması gereken KDV oranı da %8 olsun. Bu durumda KDV tutarı 1000 x %8’den 80 TL’dir. KDV hariç fiyatsa 1000 – 80’den 920 TL olmaktadır.
Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!