Yıllık İzin Uygulamasının Önemi
Yıllık izin, çalışanların bütün yılın yorgunluğunu üzerilerinden atmaları için elzem bir hak. Bu hak anayasa tarafından güvence altına alındığı gibi istenmesi halinde dahi vazgeçilemeyen bir hak olması açısından da önemli. Kıdemlerine göre çeşitli sürelerde yıllık izin alan çalışanların hem ruh hem de beden sağlıkları korunmuş olmakta. Bu hem hakkaniyet açısından, hem de çalışanın verimliliği açısından yıllık izin uygulamasının ne kadar önemli olduğunu bize göstermekte. Ancak izne ayrılacak personel için yapılması gereken bazı şeyler var. Bu içeriğimizde bunların neler olduklarına ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine bakacağız.
Personelin İzine Çıkması Halinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Personelin izine çıkacak olması durumunda hem personelin hem de işverenin dikkat etmesi gereken bir takım hususlar vardır.
İzine çıkacak personelin dikkat etmesi gerekenler:
– Yıllık izin kullanma talebi en az 30 gün önce işverene bildirilmelidir.
– İşçi yıllık izin talebine adı-soyadı, varsa sicil numarası, ücretsiz yol izni isteyip istemediği, hangi tarihler arasında izin yapmak istediği gibi bilgileri yazmalıdır.
– Yıllık izin süresince personelin hiçbir yerde çalışmaması gerekir. Aksi takdirde çalışana verilen ücret işveren tarafından geri alınabilir.
– Yıllık izin hakkı vazgeçilemez bir haktır ve kıdeme göre asgari ne kadar izin verilmesi gerektiği mevzuatta belirlenmiştir. Yani çalışan izinden vazgeçemez.
İşverenin dikkat etmesi gerekenler:
– İşveren yıllık izin talebini inceler ve işyerinin programına göre uygun olup olmadığına karar verir.
– İşveren, izin çizelgelerinde sıkıntı yaşanmaması için izin dönemlerinin hangi tarihler arasında olduğunu çalışanlara da bildirebilir.
– Sigorta primlerinin ödenmesine devam edilmelidir.
– Yıllık izin süresine denk düşen tatillerin ücretlerinin işverence ayrıca ödenmesi gerekmektedir.
– İşveren yıllık izin mevzuatına uymazsa yıllık izni bölünen, yıllık izin ücreti ödenmeyen/eksik ödenen, iş sözleşmesi sonunda izin parası verilmeyen, izni kullandırılmayan ya da eksik kullandırılan her işçi başına 416 TL para cezasına çarptırılır.
Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!