Sağlık Sigortasının Önemi ve Türleri
Türkiye Cumhuriyeti, sosyal devlet ilkesi gereği sağlık hizmetlerinin ciddi oranda kamu tarafından fonlandığı bir devlettir. Sosyal devletin fonladığı sağlık hizmetleri sayesinde daha fazla insan, maddi durumları yeterli olmasa bile, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bu sayede sadece muayeneler ve ilaç temini durumlarında değil, büyük hastalık ve kaza durumlarında da vatandaşlar sağlık hizmetlerinden onları maddi olarak en az zorlayacak şekilde yararlabilmektedir. Ancak bu sistemin işlemesi için vatandaşların sağlık primlerini düzenli bir şekilde ödemeleri gerekir. Yoksa sistem işlemez hale gelir.
Peki sağlık sigortasının türleri neler? 4A, 4B ve 4C nedir? Devletin sağladığı kamu sigortasının üç ana biçimi vardır. Bunlardan ilki SGK ya da eski adıyla SSK 4/a, ikincisi Bağ-Kur 4/b, üçüncüsüyse Emekli Sandığı yani 4/c’dir. SGK’dan kamu ve özel sektörde çalışanlar ve özel/kamu sektörü emeklileri yararlanır, Bağ-Kur’dan kendi adına çalışıp başkalarına bağlı olmayan şirket ortakları/sahipleri ve esnaf-sanatkar-serbest meslek erbabları gibi kişiler yararlanır, Emekli Sandığı’ndansa Emekli Sandığı çalışanları denen özel kategoriye dahil olan çalışanlar yararlanır.
İşe Giren Personel En Erken Ne Zaman Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir?
Daha önceleri işe yeni giren personelin sağlık hizmetlerinden yararlanması için oldukça uzun bir süre beklemesi durumu söz konusuydu. Ancak bu durum 5510 sayılı kanunun çıkmasının ardından değişti. Artık işe giren personel sağlık hizmetlerinden çok daha erken bir şekilde yararlanmaya başlayabilme imkanına sahip. Peki işe giren personel ne zaman sağlık hizmetlerinden yararlanabilir?
İşe giren personel, SGK’lı, Bağ-Kur’lu veya devlet personeli olması fark etmeksizin 30 günlük prim ödenmesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilir. Bağ-Kurluların da 60 günden fazla Bağ-Kur prim borçlarının olmaması ya da olan borcun yapılandırılmış olması gerekir. İşten çıkan ve öncesinde 90 günlük sigortası olan personel 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. İşten çıkmadan önce 90 günlük prim borcu ödememiş olanlar ise 5510 sayılı kanuna göre zorunlu sigortalı sayılmaktaysalar işten çıkmalarının ardından 10 gün daha sağlık hizmeti almaya devam edebilir.
Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!