Geçici Vergi Nedir?

Halk arasında peşin vergi olarak bilinen geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisinin üç aylık dönemlerde tahsil edilmesi uygulamasının adıdır. Bu vergi üçer aylık kazançlar üzerinden hesaplanır. Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilenlerin ödediği bir vergidir. Bu şekilde vergilendirilen serbest meslek erbabı ve ticari gelir sahipleri de geçici vergi öderler.

Geçici Vergi Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Geçici verginin muhasebeleştirilmesine dair iki popüler görüş vardır. İlk görüşe göre 193 numaralı Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar Hesabı’na borç, 360 numaralı Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabına ise alacak yazmanız gerekmekte. Bunun yapılması ödeyeceğiniz geçici vergi tutarı kadar borcun tahakkuk ettirilmesini sağlamaktadır.

Dönem sonundaysa 193 numaralı Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar Hesabı’na alacak, 371 numaralı Dönem Kârının Peşin Ödenen Vergi ve Diğer Yükümlülükleri Hesabı’na ise borç kaydı yapılır ve hesap kapatılır.

İkinci görüşe göre ise en başta geçici vergi hesabı yaparken kayıt yapmazsınız. Geçici vergi taksitleri ödendikçe taksit tutarı kadar 193 numaralı hesaba borç, 100 numaralı Kasa Hesabı’na ise alacak yazılır. Dönem sonu geldiğindeyse vergi borcunuzun toplamı kadar 173 numaralı hesaba borç, 193 numaralı hesaba ise alacak kaydı yapılır. Bunun ardından ilgili hesaplar kapatılır.

Geçici Vergi Ne Zaman Ödenir?

2020 yılı için hem gelir vergisi hem de kurumlar vergisi geçici vergi ödeme tarihleri şu şekilde:

1. Dönem17 Mayıs (28 Mayısa uzatıldı)
2. Dönem17 Ağustos
3.Dönem17 Kasım
4.Dönem17 Şubat

Geçici Verginin Hesaplanması

Geçici verginin hesaplanması için öncelikle 3 aylık dönemlerdeki kar-zarar durumu hesaplanır. Ardından hesaplanan tutar, geçici vergi oranıyla çarpılır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı %20, gelir vergisi mükellefleri içinse %15’tir.

Ekohesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!