Faturalar hemen hemen her ticari işlemde karşımıza çıkan belgeler ve haklarında pek çok kafa karışıklığı olabilmekte. Bu içeriğimizde fatura hakkında bilmeniz gereken 10 şeyi derledik. Bu sayede fatura konusunda aklınıza takılabilecek noktaları açıklığa kavuşturacağımızı ummaktayız.

1. Fatura alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen alım/satım işlemini belgeleyen resmi belgenin adıdır.

Fatura iktisadi faaliyetlerin kayıtlı hale gelmesini sağlayan resmi belgedir. Faturalandırılmayan işlemler kayıt dışıdır ve bu nedenle kanunen suç sayılır. Fatura kesmemeniz halinde çeşitli özel usulsüzlük cezaları riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

2. Fatura elektronik ortamda ya da basılı olarak düzenlenebilir.

Fatura geçmişte genellikle basılı olarak düzenlenirdi. Ancak artık e-Dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla pek çok şey gibi faturalar da elektronik ortamda düzenlenebilmeye başladı. E-Fatura denen bu sisteme geçiş artık bazı mükellefler için de zorunluluk haline geldi. Zorunluluk kapsamı günden güne genişleyen e-Faturaya hemen geçmek, geçmeniz zorunlu olmasa bile önerilmektedir.

3. Faturanın üstünde bulunması kesinlikle gerekli olan bazı bilgiler vardır.

Faturada bulunması gereken bilgiler faturanın türüne ve malın/hizmetin niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak asgari olarak bazı bilgiler bütün faturalarda bulunmalıdır. Bunlar fatura düzenleyen kişinin adı veya ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olunan vergi dairesi ve hesap no bilgileri, sıra ve seri numaraları, düzenlenme tarihi; müşterinin ad-soyad, unvan, adres, vergi dairesi ve hesap no bilgileri; son olarak da malın veya işin niteliği, fiyatı, miktarı, irsaliye numarası ve mal teslim tarihi gibi bilgilerdir.

4. Faturanın en fazla 7 gün içinde kesilmesi gerekir.

Eğer fatura 7 gün içinde kesilmezse yok hükmünde olacaktır. 7 günden geç, geriye dönük fatura kesilmesi ise kanuna aykırıdır. Ancak eğer 7 günlük süreç içerisinde bir sonraki aya geçiliyorsa, fatura gelecek ay için düzenlenebilmektedir.

5. Faturanın fotokopisi bazı durumlarda geçerli olabilmektedir.

Faturanın resmi belge olması nedeniyle aslının olması önem arz etmektedir. Her fatura fotokopisi bu nedenle fatura yerine geçmez ve geçerlilik taşımaz. Ancak faturanın aslı kayıpsa diğer nüshalardan fotokopi çekilerek, ‘Aslı Gibidir’ yazılı kaşe basılmasının ve yetkili kişilerin imzalamasının ardından bu fotokopi de geçerli sayılmaktadır.

6. Bazı belgeler fatura yerine geçmektedir.

Vergi Usul Kanunu, fatura dışındaki bazı belgelerin de fatura yerine geçebileceğini belirtmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

– Yazar Kasa Fişleri

– Perakende Satış Fişleri

– İrsaliyeli Faturalar

– Gider Pusulaları

– Serbest Meslek Makbuzları

– Bankalarca düzenlenmiş dekontlar

– Sigorta şirketlerinin düzenledikleri poliçeler

– Giriş ve Yolcu Taşıma Biletleri

– Dernek Alındı Belgeleri

– Masraf Listeleri

7. Faturanın dili Türkçe olmalıdır.

Yurtdışı için düzenlenen faturalar söz konusuysa gereken dilde açıklamalar eklenebilmekle beraber faturaların Türkçe olmaları gerekmektedir.

8. E-Faturaya geçmek pek çok avantaja sahiptir.

E-Fatura, elektronik ortamda düzenlenmesi nedeniyle, daha kolay ve güvenli bir şekilde saklanır. Kaybolma veya hasar görme riski azdır. Ayrıca kağıt ortamda düzenlenmediği için basım ve saklama kaynaklı maliyet de yoktur.

9. Naylon fatura düzenlemek ya da almak kanunen suçtur ve cezası vardır.

Naylon fatura, gerçek bir alım-satım varmış gibi düzenlenen ancak bu tür faaliyetlerin söz konusu olmadığı faturadır. Örneğin bir satış varmış gibi fatura düzenlendiğini düşünün. Ancak söz konusu satış faaliyeti gerçekleştirilmediyse, ortada satılan bir mal ya da malı alan yoksa söz konusu fatura naylon fatura olarak adlandırılmaktadır. Naylon fatura düzenlemenin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve çeşitli para cezaları gibi cezaları bulunmaktadır.

10. Fatura sadece belli yerler tarafından basılabilmektedir.

Faturalar sadece Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş matbaalarda basılabilmektedir.

Ekohesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!