E-Dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla çeşitli e-Dönüşüm uygulamalarına geçiş de yaygınlaşmaya başladı. Bu uygulamalardan biri de e-Arşiv fatura. Bu içeriğimizde sizlerin e-Arşiv fatura hakkında akıllarına takılabilecek, e-Arşiv fatura hakkında bilinmesi gereken 7 önemli şeyi derledik.

1. E-Arşiv fatura hayatımıza giren pek çok e-Dönüşüm uygulamasından sadece biridir.

E-Arşiv faturanın yanı sıra e-Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Defter ve  e-İrsaliye gibi e-Dönüşüm uygulamaları da mevcuttur. Bu uygulamalar, eskiden matbu ortamda hazırlanan ilgili belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesini, saklanmasını ve ibraz edilmesini sağlarlar.

2. E-Arşiv fatura e-Fatura mükellefi olmayan müşterileriniz için kestiğiniz faturadır.

Yani e-Arşiv faturanın taraflarından birinin e-Fatura mükellefi olmaması gerekir.

3. E-Arşiv faturanın e-Faturadan farkı taraflardan en az birinin e-Fatura mükellefi olmamasıdır.

E-Fatura, hem satıcının hem de alıcının e-Fatura mükellefi olması halinde düzenlenen elektronik fatura biçimidir. E-Arşiv faturaysa alıcının e-Fatura mükellefi olmaması halinde düzenlenir.

4. E-Arşiv fatura kullanmak bazı mükellefler için zorunludur.

E-Fatura mükellefi olması gereken mükelleflerin e-Arşiv faturaya geçmeleri zorunludur. E-Fatura mükellefi olmayan müşterilerinize fatura kesebilmeniz için e-Arşiv faturaya geçmeniz gerekmektedir.

5. E-Arşiv fatura zamandan, saklama ve matbaa masraflarından tasarruf etmenizi sağlar.

Elektronik ortamda hazırlanan e-Arşiv fatura kolayca saklanabilir, kağıda basımı gerekmediği için de masraflarınızı azaltır. E-Arşiv fatura ayrıca direkt elektronik ortam üzerinden ibraz edilebilmektedir.

6. E-Arşiv faturaya nasıl geçilir?

E-Arşiv faturaya geçmeniz için önce e-Fatura sistemine dahil olmalısınız. Bunu yapmak için izleyebileceğiniz üç ana yöntem var. İlki, GİB Portal üzerinden e-Fatura sistemine geçmek. İkincisiyse kendi bilgi işlem sisteminizi GİB’in sistemiyle entegre ederek e-Fatura sistemine geçiş yapmak. Son yöntemse GİB tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörler aracılığıyla e-Faturaya geçmek. E-Fatura sistemine geçmenizin ardından herhangi bir bildirim yapmadan PTTye başvurarak e-Arşiv faturaya geçiş yapabilirsiniz.

7. E-Arşiv fatura nasıl iptal edilir?

E-Arşiv fatura, faturanın alıcısı olan tarafın (müşterinin) faturayı kabul etmemesi halinde iptal edilmiş olur. Ancak bireysel müşteriler bunu yapamaz. Bunun yerine gelen e-Arşiv faturanın iade ile ilgili bölümünü, elektronik olarak yapılabilmekteyse elektronik ortamda yoksa çıktı alıp doldurarak, doldurup satıcıya geri gönderebilirler.

Ekohesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!