İş Göremezlik Raporu Hangi Durumlarda Verilir?

İş göremezlik raporu işçiye hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası gibi durumlarda verilmektedir. Rapor süresince işçi, işverenden maaş alamaz. Ancak SGK işçilerin bu konudaki mağduriyetlerini önlemek için işçilere hastalıklarını kanıtlamaları halinde raporluyken alamadıkları maaşın bir bölümünü ödemektedir. Bu ödeme iş görmezlik ödemesi ya da daha iyi bilinen ismiyle rapor ödemesidir.

Hangi Durumlarda İşçi Maaşının Bir Bölümünü Geri Alabilir?

İşçinin son 90 günde prim borcu bulunmaması halinde belli şartları karşılayan işçiler iş görmezlik ödemesi almaya hak kazanır. Rapor parasının alındığı üç durum şu şekilde:

– Sigortalı işçinin iş yerinde kaza geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması

– İşçinin hastalanması halinde rapor alınması

– Sigortalı kadın çalışanların doğum yapmaları halinde doğumdan önceki ve sonraki 8 hafta için doğum parası alması

İşçi Nasıl Rapor Parası Alır?

İşçinin rapor parası alması için yatarak tedavi söz konusuysa prim borcu bulunmaması gerekmekte. Ayrıca raporların da SGK’nın yetkilendirdiği sağlık kurullarından veya hekimlerden rapor alınması gerekir. Doğum parası içinse doğumdan önceki bir yılda da en az 90 günlük prim ödemesi yapılmış olması şart. Son olarak rapor parası alınması için raporun 2 günden uzun olması gerekmekte. 2 günden kısa raporlar için ödeme yapılması söz konusu değil. İşveren çalışanın raporunu SGK’ya ibraz ettikten sonraki 15 gün içinde rapor parası PTT şubelerinden alınabilmektedir. Bu paranın alınması zorunlu değildir. Yani alınmaması halinde cezai yaptırım söz konusu değil. Alınmayan rapor paralarının belli bir süre sonra SGK’ya geri gitmesi söz konusudur.

Raporlu İşçinin Devletten Alacağı Para Nasıl Hesaplanır?

Normalde ödeme hesabı için son 3 aydaki maaşa bakılmakta. Ancak son 3 ayda çalışıyor görünmeyen işçi için daha önceki çalışma süresindeki maaş üzerinden hesaplama yapılması söz konusudur. Hesap yapılırken son 3 ayda maaş alan işçinin toplam ödemeleri -prim ve ikramiyeler dahil- hesaplandıktan sonra ödeme toplam gün sayısına bölünür. Sonra bu sayı, rapordaki gün sayısının 2 eksiğiyle çarpılır. Eğer ayakta tedavi söz konusuysa bu tutar ½, yatarak tedavi söz konusuysa da 2/3 ile çarpılarak toplam ödenecek tutar tespit edilir. Çalıştığı ilk gün kazaya uğrayan işçi içinse benzer ya da aynı işte çalışan işçinin ücreti üzerinden hesaplama yapılır.

Eko Hesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!