E-SMM Nedir?
E-Dönüşüm süreci kapsamında günümüzde pek çok muhasebe sürecinin elektronik ortamda yapılabildiğini görmekteyiz. Devletin de desteklediği ve sürekli olarak zorunluluk kapsamını genişlettiği E-Dönüşüm uygulamalarından biri de E-SMM’dir. E-SMM, Serbest Meslek Makbuzunun elektronik ortamda hazırlanan, arşivlenen, ve ibraz edilen biçimidir.
E-SMM Ne İşe Yarar?
Öncelikle Serbest Meslek Makbuzu ne işe yarar sorusunun cevabını verelim. Kendisi için iş yapan avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru gibi serbest meslek erbabları kazançlarını belgelemek için Serbest Meslek Makbuzu kullanırlar. E-Serbest Meslek Makbuzu da özünde serbest meslek erbabının kazancını belgelemesini sağlamaktadır. Ancak E- Serbest Meslek Makbuzunun kağıt Serbest Meslek Makbuzuna kıyasla avantajları vardır. Bunlar basım ve arşivleme masraflarından tasarruf, kolay bir şekilde başkanlığın sistemine ibraz edilebilmek ve bu avantajlara rağmen hukuki belge yerine geçmektir.
Kimler E-SMM’ye Geçmek Zorunda?
1 Ocak 2020’de faaliyetlerini sürdürmekte olan bütün serbest meslek erbabları 1 Haziran 2020’den itibaren E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçiş yapmak zorundadır. 1 Ocak 2020 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten sonra faaliyetlerine başlayacak serbest meslek erbablarınınsa E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına işe başladıklarından sonra 3 ay içinde geçmeleri gerekmektedir.
E-SMM Nasıl Hesaplanır?
E-SMM hesabı için brüt ücret üzerinden KDV hesaplaması yapılmalı ve gelir vergisi hesaplanmalıdır. Serbest meslek erbabları için KDV oranı brüt ücret üzerinden %18’dir. Bazı avukatlık hizmetlerinde bu oran düşebilmektedir ancak oran genel olarak bu şekildedir denebilir. Gelir vergisi ise %22 oranındadır. Ancak bunun bir istisnası GVK 18. maddede belirtilmiş telif kazançlarıdır. Bu kazançlar haricindeki serbest meslek kazançlarında gelir vergisi oranı %22’dir.
Örneğin 500 TL ödeme almış bir serbest meslek erbabı olduğunuzu düşünün. Bu ödemenin:
500 TL x %18 = 90 Tlsi KDV
500 TL x %22 = 110 Tlsi Gelir Vergisidir.
Cazip E-Fatura Teklifimiz İçin Bizimle İletişime Geçin!
Onlarca özel entegratör arasında kayıp mı oldunuz? En uygun teklifi hangi özel entegratörün sunduğunu bilmiyor musunuz? Hemen bizimle iletişime geçin, size en uygun E-Fatura teklifini hazırlayalım!