E-SMM Nedir? Neden Gereklidir?
Artık pek çok muhasebe sürecinin elektronik ortamda gerçekleştirildiği günlerde yaşıyoruz. E-Fatura, E-Arşiv, E-Müstahsil Makbuzu, E-İrsaliye gibi hayatımıza iyiden iyiye giren E-Dönüşüm uygulamalarından bir diğeri de E-SMM. Peki nedir E-SMM? E-SMM, serbest meslek erbabının tahsilatlarını raporlamaları için düzenlemeleri gereken serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda hazırlanan halidir. E-SMM sayesinde serbest meslek erbabı kağıt ve arşivleme masraflarından tasarruf eder, makbuzlarını güvenle elektronik ortamda saklar.
E-SMM Nasıl Hesaplanır?
E-SMM hesabı için brüt ücret üzerinden KDV hesaplaması yapılmalı ve gelir vergisi hesaplanmalıdır. Serbest meslek erbabları için KDV oranı brüt ücret üzerinden %18’dir. Bazı avukatlık hizmetlerinde bu oran düşebilmektedir ancak oran genel olarak bu şekildedir denebilir. Gelir vergisi ise %22 oranındadır. Ancak bunun bir istisnası GVK 18. maddede belirtilmiş telif kazançlarıdır. Bu kazançlar haricindeki serbest meslek kazançlarında gelir vergisi oranı %22’dir.
Örneğin 500 TL ödeme almış bir serbest meslek erbabı olduğunuzu düşünün. Bu ödemenin:
500 TL x %18 = 90 Tlsi KDV
500 TL x %22 = 110 Tlsi Gelir Vergisidir.
Kimler E-SMM’ye Geçmek Zorunda?
1 Ocak 2020’de faaliyetlerini sürdürmekte olan bütün serbest meslek erbabları 1 Haziran 2020’den itibaren E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçiş yapmak zorundadır. 1 Ocak 2020 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten sonra faaliyetlerine başlayacak serbest meslek erbablarınınsa E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına işe başladıklarından sonra 3 ay içinde geçmeleri gerekmektedir.
Cazip E-Fatura Teklifimiz İçin Bizimle İletişime Geçin!
Onlarca özel entegratör arasında kayıp mı oldunuz? En uygun teklifi hangi özel entegratörün sunduğunu bilmiyor musunuz? Hemen bizimle iletişime geçin, size en uygun E-Fatura teklifini hazırlayalım!