Muhasebede en sık karşımıza çıkan şeylerden biri ön muhasebe terimi. Peki nedir bu ön muhasebe? Neden önemlidir? Ön muhasebede neler yapılır ve ön muhasebenin kapsamına hangi işler girer? Önce ön muhasebenin tanımıyla başlayalım.
Ön muhasebe işletme muhasebesinin başlangıç noktasıdır. İşletme için gerekli muhasebe işlemlerinin ilk adımıdır. Bu yüzden ön muhasebe adını taşır. Ön muhasebe işletmelerin finansal yönetimi için gerekli verilerin kaydedildiği basamaktır. Ön muhasebe kapsamına giren işlemler arasında işletmenin nakit giriş-çıkışının takibi, müşteri bilgilerinin kaydı, banka hesaplarının takibi ve çek-senet işlemleri yer almaktadır. Şirketin performansını değerlendirmek için yapılacak veri tasnifi, detaylı raporlamalar ve analizler gibi işlemler ön muhasebeden gelen veriler ışığında gerçekleştirileceği için ön muhasebe muhasebenin oldukça önem taşıyan bir aşamasıdır. Yukarıda bahsedilen işlemler ön muhasebenin ilgilendiği yegane muhasebe işlemleri değildir. Bunların yanı sıra irsaliye, fatura gibi belgelerin düzenlenmesi ve ciro bilgilerinin kaydı da ön muhasebenin kapsamında yer almaktadır. Ön muhasebe bilgilerinin düzenli olması ve kolayca takip edilebilmesi işletmeleri planlama aşamasında büyük sıkıntılardan kurtarır. Hatta ön muhasebe kaydının düzenli tutulmaması halinde işlediğiniz verilerde çıkabilecek problemler işletmenizin para cezası almasına dahi neden olabilecek kadar ciddidir. Bu nedenle ön muhasebe konusunda titiz davranılması şarttır. Ön muhasebe şirket bünyesinde ve şirketçe görevlendirilmiş ön muhasebe elemanı tarafından yapılır.

Ön Muhasebe ile Genel Muhasebenin Farkı
Ön muhasebe teriminden de anlaşılabileceği üzere ön muhasebe, muhasebenin tamamı değildir. Ön muhasebe elemanları da bütün muhasebe işlemlerini yapmazlar. Ön muhasebenin kapsamı dışında kalan muhasebe süreçleri genel muhasebenin konusudur. Genel muhasebe ya da diğer adıyla finansal muhasebe ön muhasebeden daha detaylıdır. Raporlama ve analiz gibi daha teknik muhasebe işlemleri ön muhasebenin değil genel muhasebenin alanına girmektedir. Ancak genel muhasebe ön muhasebe işlemlerini de kapsayan daha geniş bir kategoridir. Genel muhasebede ön muhasebe işlemlerinin ötesinde finansal tablolar ortaya koyulur. Varlıklar, sermaye, ve borç belirlenir. Mali işlemlerin kaydı yapılır.
Ön Muhasebede Neler Yapılır?
Ön muhasebeye dahil olan muhasebe işlemler nelerdir? Bunları biraz daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Banka Hesap Takibi: İşletmenin bankalardaki hesaplarının takibi ön muhasebenin konusudur. İşletmenin nakit durumu takip edilir ve nakit olmayan durumlarda banka hesaplarındaki paradan yararlanılır. İşletmenin yapması gereken ödemelerin -mesela çek ve senetler gibi- vadeleri titiz bir şekilde takip edilir. Tahsilat için gerekli para kaynağının kasada bulunmaması gibi durumlara karşı şirket banka hesaplarındaki paranın takibini düzgünce yaparak hazırlıklı olur.
Stok Takibi: Ön muhasebe işletmenin stoğunun takibini de gerçekleştirir. Alış ve satış faturaları düzenlenir. Ayrıca mal giriş-çıkışı halinde stok bilgilerinin güncellenmesi de ön muhasebeye konu olan işlemler arasındadır. Stok takibi yapılarak hangi maldan ne kadar olduğu ve hangilerinin biteceği görülür. Bu sayede şirket neyi ne kadar sipariş etmesi gerektiğini bilir.

Kasa Hesabının Takibi: Bu işlem de ön muhasebe kapsamındadır. İşletmenin nakitle gerçekleştirdiği işlemler kasa hesabı takibi yapılarak takip edilir. Her nakit hareketliliği kaydedilir ve böylece şirketin gelir ve giderleri anlık bir şekilde bilinir.
Müşteri Hesabı ya da Cari Hesap Takibi: Adından anlaşılacağı üzere müşteri takibi yapılmasıdır. İşletmenin satış yaptığı müşterilerin işletmeye borçları, işletmenin alım yaptığı yerlere karşı da borçları bu şekilde müşteri müşteri takip edilir. İşletme nereden ne kadar alacağı var ve nereye ne kadar borcu var bu sayede bilir.
Çek-Senet Takibi: Tahsil edilecek ya da ödenecek ne kadar çek-senet olduğunun takibi ön muhasebe ile gerçekleştirilir. Çek-senetlerin vadeleri ve ne kadar ödenecekleri belirlenir. Çek-senet giriş-çıkışı yapılır. Tahsilat ve ödemeler çek-senetlerin vadeleri göz önünde bulundurularak günü gününe gerçekleştirilir.
Fatura ve İrsaliye İşlemleri: İşletmenin yaptığı satışlarla ilgili olarak kestikleri faturaların takipleri ön muhasebe tarafından gerçekleştirilir. Yine işletmenin aldığı mallarla ilgili olarak kesilmiş faturaların takibi de ön muhasebe sürecine dahildir.

Ön Muhasebe Programı
Ön muhasebe gerçekleştirilirken bu iş için özel tasarlanmış programların kullanılması işletmelerin zamandan ve iş gücünden tasarruf etmelerini sağlar. Bir kere bu amaç için tasarlanmış ön muhasebe programları pek çok sürecin otomatik gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca bu programlar kullanılması kolay olmaları ve verileri derli toplu bir şekilde görmeyi sağlamaları nedeniyle de tercih edilirler. Ön muhasebe ihtiyaçlarınız varsa Eko Hesap yanınızda! Hemen şimdi bizimle iletişime geçin ve Eko Hesap’ı ücretsiz deneyin!
Kolay Kullanılan Bir Ön Muhasebe Programı Arıyorsanız Çözüm Ekohesap!
Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile E-Ticaret entegrasyonunuzu hemen gerçekleştirin. Gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!