Serbest meslekle uğraşanların düzenlemesi gereken belgelerden biserbest meslek makbuzu. Bu belge basılı hazırlanabildiği gibi elektronik ortamda da hazırlanabilmekte. Elektronik ortamda hazırlanan serbest meslek makbuzları E-Serbest Meslek Makbuzu adını almakta.
Elektronik ortama geçiş konusunda aklında olan ve serbest meslek makbuzu kullanıcısı olan serbest meslek erbaplarının kafalarında bu konuya dair soru var. Biz de bu içeriğimizde e-Serbest Meslek Makbuzu’na geçiş ile ilgili merak edilenlerden bahsedip sahip olunabilecek sorulara yanıt arayacağız. İçeriğimizin sizler için yararlı olmasını umuyoruz.
Serbest meslek makbuzu nedir?
Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbaplarının tahsilatlarını belgeleyen belgenin adıdır. Bu belge tahsilatı belgelemesi nedeniyle değerli evraktır ve hukuki işlemlerde kanıt yerine geçer. Değerli evrak yerine geçen bu belgenin hukuki değeri olması nedeniyle davalarda delil yerine geçer. Bu nedenle herhangi bir mağduriyet durumunda serbest meslek makbuzlarının güvenli bir şekilde saklanması oldukça önemlidir. Fiş ve fatura yerine geçen serbest meslek makbuzundan iki tane kesilip eksiksiz doldurulması, aslını müşterinin ve kopyayı da makbuzu kesen tarafın alması gerekir.
e-Serbest Meslek Makbuzu nedir?E-SMM’ye geçiş nasıl yapılır?
Günümüzün kaçınılmaz gerçeklerinden biri pek çok muhasebe işleminin elektronik ortama taşınmış olmasıdır. Serbest meslek makbuzları da elektronik ortamda düzenlenmeye başlamış resmi belgeler arasındadır. Elektronik serbest meslek makbuzunun ne olduğunu merak edenler için kısaca yanıt vermemiz gerekirse bu belgenin serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş olanı olduğunu belirtmeliyiz. Bu belgenin elektronik ortamda düzenlenmesi işletme sahiplerine başta zamandan ve maliyetten tasarruf gibi pek çok fayda sağlamaktadır. Dahası basılı belge saklamaya kıyasla elektronik ortamda bu makbuzları saklamak daha kolay ve güvenlidir.
Elektronik ortama geçişin denetim kolaylığı sağlaması nedeniyle artık devlet de elektronik ortama geçiş sürecini hızlandırma yoluna gitmektedir. Bu nedenle 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e-SMM’ye geçişyasal olarak zorunlu kılındı. İşletme sahiplerinin bu tarihten önce e-SMM’ye geçiş yapmaları oldukça önemli. Aksi takdirde para cezası riskiyle karşı karşıya kalabilirler.
e-SMM ile ilgili diğer önemli noktalar bu belgenin elektronik ortamda hazırlanmasına rağmen elektronik olmayan serbest meslek makbuzuna denk sayılması ve elektronik ortamdan ibraz edilebiliyor olması.
E-Serbest Meslek Makbuzu’na geçiş yapmak istiyorsanız izleyebileceğiniz 3 yol var. İlk yol GİB Portal’ı kullanıp makbuzlarınızı oradan düzenlemek. Ancak ekstra güvenli ve kolay işleyen bir çözüm arıyorsanız bu hizmeti özel entegratörlerden almanız da mümkün. Son olarak şirketinizin bilgi işlem sistemiyle GİB sistemi arasında entegrasyon gerçekleştirmek suretiyle de e-Serbest Meslek Makbuzu’ndan yararlanabilirsiniz.
Mikro İşletmelerin Ön Muhasebe Çözümü Ekohesap
Küçük veya orta ölçekli işletmenizin muhasebe ihtiyaçlarını karşılayacak basit bir ön muhasebe programı mı istiyorsunuz? Öyleyse Ekohesap tam size göre! Ekohesap sayesinde bir ön muhasebe programından bekleyeceğiniz her türden muhasebe sürecinizi kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca vergi, e-Fatura, e-Arşiv, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Serbest Meslek Makbuzu işlemlerinizi de Ekohesap ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ekohesap sayesinde hatasız ve hızlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin keyfini sürer, işletmenizin karlılığını artırmaya bakarsınız.