Pek çok işverenin bildiği gibi, personellerin işletmeye ne kadar maliyeti olduğunu hesaplamak incelik isteyen bir iştir. Personelin maaşının yanı sıra, sigorta primi, asgari geçim indirimi ve
çeşitli teşvikler gibi şeyleri de maliyet hesabına katmak gerektiği için işverenlerin maliyet hesaplama konusunda kafalarında soru işaretleri oluşabilmektedir. Bu nedenle içeriğimizde personelin işletmeye maliyetinin hesaplanması konusunda sahip olabileceğiniz sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Endişelenmenize gerek yok. Maliyet hesaplama zor bir iş gibi görünse de aslında göründüğünden kolay bir işlemdir.
Personel Maliyetini Oluşturan Kalemler
Personel maliyetini hesaplamak için dikkat alınması gereken kalemler şunlardır:
- Brüt maaş ve işçilik maliyeti
- Asgari geçim indirimi
- Gelir vergisi
- SGK ve işsizlik sigortası primleri
İlk hesaplanması gereken personelin brüt maaşıdır. Brüt maaş net maaşın gelir vergisi, damga vergisi ve SGK ile işsizlik sigortası primlerinin toplanması yoluyla hesaplanır. Hesaplamanız gereken diğer şeyse işçilik maliyetidir. İşçilik maliyeti brüt maaşın SGK işveren payıyla toplanmasıyla hesaplanır. Şimdi hesaplamanın nasıl yapılacağına daha yakından bakalım.
SGK Primi ve İşsizlik Primleri Ne Kadar?
SGK ve İşsizlik Primleri hem personel hem de işveren tarafından ödenir. Personelin ve işverenin bu ödemedeki payları farklıdır. Ayrıca taban ve tavan tutarlar vardır. Örneğin prim hesaplamaları için baz alınan taban tutar 2.558 TL olan asgari ücretken, tavan tutarıysa 19.188 TL’dir. Tavanı aşan aylık maaşı olan personelin primleri de tavan tutar üzerinden hesaplanır. Örneğin 25.000 TL alan personelin primlerinin hesabında 19.188 TL olan tavan baz alınır.
SGK Primiişveren payı, personel brüt ücretinin %20.5’i, SGK Primi personel payı ise %14’üdür. İşsizlik primi işveren payı brüt ücretin %2’si, işsizlik primi personel payı ise brüt ücretin %1’idir. Bu değerlendirmelerin ışığında bir örnek verelim. 5.000 TL brüt maaş ile çalışan personelin SGK Primi işveren payı bunun %20.5’i, yani 1.025 TL’dir. Diğer meblağlar da yüzdelerin brüt ücretle çarpılması yoluyla hesaplanabilir. Ancak burada belirtmemiz gereken bir nokta çeşitli koşulları karşılayan işverenlerin %5’lik SGK Primi indiriminden yararlanabiliyor olmalarıdır. Bu işverenler SGK Primi işveren payını indirimli bir şekilde %15.5 olarak almalıdırlar.
Asgari Geçim İndirimi ve Gelir Vergisi
Asgari Geçim İndirimi, asgari ücretli çalışanın geçimi için gerekli asgari tutarın hesaplanarak vergi dışı bırakılması uygulamasının adıdır. Asgari Geçim İndirimi hesaplamak için personelin medeni durumu, eşin çalışıp çalışmıyor oluşu ve çocuk sayısı göz önünde bulundurulmalıdır. Zira Asgari Geçim İndirimi oranı medeni duruma, eşin çalışıyor olup olmamasına ve çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. 2019 yılı AGİ tutarları şu şekildedir:
- Bekar: 191.85 TL
- Evli, eş çalışıyor: 191.85 TL
- Evli, eş çalışıyor, 1 çocuk: 220.63TL
- Evli, eş çalışıyor, 2 çocuk: 249.41 TL
- Evli, eş çalışıyor, 3 çocuk: 287.78 TL
- Evli, eş çalışıyor, 4 çocuk: 306.96 TL
- Evli, eş çalışıyor, 5 çocuk: 326.15 TL
- Evli, eş çalışmıyor: 230.22 TL
- Evli, eş çalışmıyor, 1 çocuk: 259.00 TL
- Evli, eş çalışmıyor, 2 çocuk: 287.78 TL
- Evli, eş çalışmıyor, 3 çocuk: 326.15 TL
Gelir vergisi oranlarına gelelim. Sosyal devlette kamu hizmetlerini fonlayabilmek için gelir arttıkça gelir vergisi oranları da artış göstermektedir. Şu anda gelir vergisi oranları nasıl? Şimdi bunlara bakalım.
Yıllık brüt gelir 18.000 TL ve daha aşağısındaysa %15 gelir vergisi oranı uygulanır. 18.000-40.000 TL arası gelirin 18.000 TL’ye kadar olan bölümü %15, bunun üstüyse %20 oranında vergilendirilir. 40.000-148.000 TL’nin 40.000 TL’lik bölümü önceki gibi vergilendirilir, bunun üstüneyse %27 gelir vergisi uygulanır. 148.000 TL’nin üstündeki gelirlerdeyse ilk 148.000 TL önceki gibi vergilendirilir, yukarısı ise %35 oranında gelir vergisine tabidir.
Bir Örnekle Toparlayalım
Asgari ücretli bir personelin maliyeti üzerinden personelin toplam maliyetinin nasıl hesaplanacağını bir örnekle açıklayalım. Brüt asgari ücret 2.558 TL’dir. SGK Primi işveren payı indirimsiz bir şekilde %20.5, indirimli olaraksa %15.5’tir. Biz indirimsiz oranı kullanalım. 2.558 x %20.5’ten bu tutar yaklaşık 524 TL’dir. %2 oranındaki işsizlik sigortası payıysa yaklaşık 51 liradır. Bütün bunları eklediğimizde bir personelin işletmeye olan maliyeti 2.558 + 524 + 51’den 3133 TL etmektedir. Brüt maaşını hesapladığınız personelin işletmeye maliyetini siz de burada bahsettiğimiz oranlar üzerinden kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. İşinizi hızlandırmak ve daha da kolaylaştırmak istiyorsanız bu işlemler için bir ön muhasebe programı da kullanabilirsiniz.
Personel Yönetiminin Kolayı Ekohesap’ta!
Mikro işletmelerin ön muhasebe çözümü Ekohesap’la tanışın! Küçük veya orta ölçekli işletmenizin muhasebe ihtiyaçlarını karşılayacak basit bir ön muhasebe programı mı istiyorsunuz? Ekohesap tam size göre! Ekohesap sayesinde bir ön muhasebe programından bekleyeceğiniz her türden muhasebe sürecinizi kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca vergi, e-Fatura, e-Arşiv, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Serbest Meslek Makbuzu işlemlerinizi de Ekohesap ön muhasebe programı ile kolayca yapabilirsiniz. Personelinizle ilgili işlemlerinizi hızlı bir şekilde Ekohesap’la gerçekleştirebilirsiniz. Ekohesap sayesinde hatasız ve hızlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin keyfini sürer, işletmenizin karlılığını artırmaya bakarsınız. Ekohesap ön muhasebe programını denemek için hemen bizimle iletişime geçin!