Hazırlanabilecek çok sayıda fatura türü var. Bu fatura türlerinden hangilerinin hangi durumda hazırlanması gerektiği sorusu pek çok işletme sahibinin kafalarını kurcalamakta. Bu içeriğimizde

pek çok fatura türü içinden en azından proforma fatura ile ilgili kafa karışıklıklarınıza yanıt verebileceğinizi ummaktayız. Proforma fatura nedir? Nasıl düzenlenir? Bu sorulara yanıt vermeye çalışalım.

Proforma Fatura Nedir?

Proforma faturalar alışılagelmiş faturalardan oldukça farklıdır. İlk olarak proforma faturalar gerçekleştirilmiş bir satış ya da tahsilatla ilgili değildir. Yapılması planlanan bir satışa dair, müşteriye teklif mahiyetinde yollanan bir fatura türüdür. Bu açıdan, yapılmış ya da yapılacak bağlayıcı bir ticari işlemi ifade etmez. Dolayısıyla hukuken bağlayıcılığı da yoktur. Yani proforma fatura düzenleyen taraf herhangi bir mali yükümlülük altına girmez. Bu nedenle proforma faturaların düzenlenmesi esnasında kesinlikle resmi faturalar kullanılmamalıdır. Ayrıca proforma fatura olma amacı taşıyan faturalara da proforma fatura ibaresinin eklenmesi gerekmektedir.

Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?

Proforma faturanın düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Özellikle dikkat edilmesi gereken iki husus başta da söylediğimiz gibi proforma faturanın resmi faturayla düzenlenmemesi ve üzerinde “proforma fatura” ibaresinin yazılmasıdır. Bunun dışında proforma faturalarda bulunması gereken bilgiler arasında, pek çoğu diğer faturalarla ortak olan, şu bilgiler vardır: Fatura tarihi, satıcı ve alıcı adresleri, mal veya hizmetin cinsi, satıcı/alıcı unvanları ve adresleri, düzenleyen kişinin imzası. Ayrıca ödemenin ne şekilde gerçekleştirildiği, teslimat şekli, malların menşei, malın veya hizmetin birim fiyatı, malın miktarına/büyüklüğüne ve ağırlığına dair bilgiler, sevkiyatın ne şekilde gerçekleştirildiği, ambalaj özelliği benzeri detaylar ve navlun/sigorta primi de proforma faturalarda bulunmalıdır.

Mikro İşletmelerin Ön Muhasebe Çözümü Ekohesap

Küçük veya orta ölçekli işletmenizin muhasebe ihtiyaçlarını karşılayacak basit bir ön muhasebe programı mı istiyorsunuz? Öyleyse Ekohesap tam size göre! Ekohesap sayesinde bir ön muhasebe programından bekleyeceğiniz her türden muhasebe sürecinizi kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca vergi, e-Fatura, e-Arşiv, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Serbest Meslek Makbuzu işlemlerinizi de Ekohesap ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Proforma faturalarınızı da Ekohesap ön muhasebe programı sayesinde kolaylıkla hazırlayabilir, bu sayede teklif oluşturabilirsiniz. Ekohesap sayesinde hatasız ve hızlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin keyfini sürer, işletmenizin karlılığını artırmaya bakarsınız. Ekohesap ön muhasebe programını denemek için hemen bizimle iletişime geçin!