Nedir Bu SGK Teşvikleri?

SGK teşvikleri; prim, ücret, istihdam gibi konularda işverene yardım etme amacı taşıyan teşviklerdir. Bu teşviklerin ana amaçları kayıt dışı çalışmanın azaltılıp kayıtlı istihdamı artırmak,

bölgesel büyük ölçekli stratejik yatırımlar yapılmasına teşvik etmek, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak kalkınmayı ülke çapına yaymak ve kadınlar, gençler, engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamını artırmaktır. Farklı amaçlar taşıyan toplamda 18 prim desteği ve teşviği bulunmaktadır. Biz burada sadece en önemlileri olduklarını düşündüklerimizden bahsedeceğiz.

SGK Teşviklerinin Listesi

  • 5510 sayılı Kanun: Bu kanun kapsamına giren teşvikler arasında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası nedenleriyle 5 puan, ilahi 6 puan, yurtdışına gönderilen ya da götürülen sigortalılarla ilgili 5 puan ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında teşvik bulunmaktadır.
  • İşbaşı Eğitim Teşviği: Bu teşvik kapsamında geleceğin mesleği olarak görülen meselekler için günde 85 TL, kadınların bakmakla yükümlü oldukları çocuklar için 400 TL, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası, geleceğin mesleği görülen meslekler dışında günde 77.70 TL teşvik gibi teşvikler bulunmaktadır.
  • 4857 sayılı Kanun: Engellilerin sigortalı bir şekilde istihdamını amaçlayan teşviktir.
  • AR-GE Teşviki (5746 sayılı Kanun)
  • 4447 İlave İstihdam Teşviki (19 ve 20 sayılı geçici maddeler)
  • Kültür Yatırımları Teşviki (5225 sayılı Kanun)
  • İşsizlik Ödeneği Alanlara Teşvik (4447 sayılı Kanun)
  • Mesleki Eğitim Alanlara İlave İstihdam Teşviki (6111 sayılı Kanun)
  • İşveren Desteği (4447 sayılı Kanun)
  • Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahiplerine Yönelik Teşvik (4447 sayılı Kanun)

SGK Teşviklerinden Yararlanma Koşulları

Peki SGK teşviklerinden kimler yararlanabilir? İlk olarak sigorta primi borcunuzun olmaması veya olan borcunuzun yapılandırılmış olması gerekiyor. Yani gecikme zammı ve borcu olan mükelleflerin de teşviklerden yararlanmaları mümkün. Ayrıca bütün sigorta borçlarınızı yasal sürenin bitimine kadar ödemeli ve ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmalısınız. Kayıtdışı çalışan olmaması da gerekmekte. Burada not alınması gereken bir nokta, prim indirimlerinin muhasebeye gider olarak işlenmemesi gerektiği. Devlet sizin adınıza bu ödemeleri yaptığı için kendi giderleriniz arasına bu ödemeleri dahil etmemeniz gerekiyor.

Ekohesap Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Yanınızda!

Küçük veya orta ölçekli işletmenizin muhasebe ihtiyaçlarını karşılayacak basit bir ön muhasebe programı mı istiyorsunuz? Öyleyse Ekohesap tam size göre! Ekohesap sayesinde bir ön muhasebe programından bekleyeceğiniz her türden muhasebe işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Vergi, e-Fatura, e-Arşiv, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Serbest Meslek Makbuzu işlemlerinizi de Ekohesap ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ekohesap sayesinde hatasız ve hızlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin keyfini sürer, işletmenizin karlılığını artırmaya bakarsınız.