E-Arşiv mükellefi kimdir? Nasıl e-Arşiv mükellefi olunur?

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv fatura, normalde matbu düzenlenmesi gereken faturaların saklama ve ibraz gibi amaçlarla elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Özellikle e-Fatura mükellefi olmayanlar ile yapılan işlemlerin belgelendirilmesi halinde kullanılmaktadır. E-Arşiv faturanın nasıl düzenleneceğiyle ilgili usul ve esaslar, ilgili kanun maddelerinde belirlenmiştir.

Kimler e-Arşiv Mükellefidir?

Elektronik dönüşüm kapsamında pek çok işletme önceden kağıt üzerinde yaptıkları işlemleri elektronik ortama taşımaktadır. Elektronik ortama taşınan işlemlerin güvenlik, saklama, ibraz gibi şeyleri kolaylaştırmaları nedeniyle daha avantajlı olduğu barizdir. Bu nedenle git gide daha fazla işletme elektronik dönüşümün parçası olmayı tercih etmektedir. E-Arşiv de e-Dönüşüm sürecinin en önemli unsurlarından biridir. Pekikimler e-Arşiv mükellefidir?

Vergi Usul Kanunu’nda kimlerin e-Arşiv mükellefi olduğu detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Eğer 2018’de 5 Milyon TL cironuz varsa 1 Ocak 2020, eğer 2019’da 5 Milyon TL cironuz varsa 1 Ocak 2021 tarihlerinde e-Arşiv’e geçmeniz gerekmektedir. Bu koşulları karşılayanlar e-Arşiv mükellefleridirler. Ayrıca e-Arşiv mükellefi olmak için e-Fatura mükellefi de olmak gerekmektedir.

Nasıl e-Arşiv Mükellefi Olunur?

E-Arşiv mükellefi olmak için izlenebilecek üç yöntem vardır. Bunlar başkanlığın sistemiyle tam entegrasyon, özel entegratörlere başvurmak ve GİB Portal’ı kullanmaktır. Dileyenler bu üç yöntemden herhangi birini kullanabilirler. Her bir yöntemin kendine has avantaj ve dezavantajları vardır. Pek çok işletme sahibi başkanlığın sistemiyle entegrasyon sağlayacak bilgi işlem altyapısına sahip değildir ve gerekli işlemleri gerçekleştirirken yanlış yapma tehlikesiyle karşılaşmayı istememektedir. Dahası, aktif destek ve kolay kullanılır arayüz tasarımları nedeniyle özel entegratörlerin e-Arşiv çözümlerinin oldukça cazip olduğunu da söyleyebiliriz. Eko Hesap size e-Arşiv’le ilgili işlemlerinizde yardımcı olacak bir ön muhasebe çözümü sunmaktadır.

E-Arşiv İşlemlerinizin Kolayı Ekohesap’ta!

Küçük veya orta ölçekli işletmenizin muhasebe ihtiyaçlarını karşılayacak basit bir ön muhasebe programı mı istiyorsunuz? Öyleyse Ekohesap tam size göre! Ekohesap sayesinde bir ön muhasebe programından bekleyeceğiniz her türden muhasebe işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Vergi, e-Fatura, e-Arşiv, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Serbest Meslek Makbuzu işlemlerinizi de Ekohesap ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ekohesap sayesinde hatasız ve hızlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz işlemlerin keyfini sürer, işletmenizin karlılığını artırmaya bakarsınız.