Muhasebe işlemlerinin git gide daha artan bir şekilde elektronik ortamda gerçekleştirildiği günümüzde elektronik çözümler hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
E-Defter de bu çözümlerden biri. E-Defter, önceden basılı olarak tutulan yevmiye defterleri ve büyük defterlerin elektronik ortamda tutulmasını sağlayan hizmetin adı. E-Defter sayesinde beratlar başkanlığın sistemine kolayca gönderilebilmekte.
E-Defter Belge Türleri Neler?
E-Defter hizmetiyle düzenlenebilecek pek çok belge tipi bulunuyor. Peki E-Defter belge tipleri neler? Bu belge tipleri Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan yevmiye defteri kılavuzunda belirtilmiştir:
- Fatura
Satılan mala dair bilgileri içeren ve satıcı tarafından alıcıya verilen belgedir. İçerdiği bilgiler arasında mal miktarı, niteliği, ve fiyatı gibi bilgiler bulunmaktadır.
- Satıcı Sipariş Belgesi
İşletmenin satıcıdan mal alma isteğini beyan etmesi amacıyla düzenlenen belgedir.
- Müşteri Sipariş Belgesi
Müşterinin sipariş vermesi amacıyla düzenlenmiş belgedir.
- Çek
Gerçek veya tüzel kişiler tarafından banka hesaplarından belirtilen kişiye belli bir meblağın ödenmesi amacıyla düzenlenen belgedir.
- Senet
Gerçek veya tüzel kişilerin belli bir meblağı ödeme ya da bir sorumluluğu yerine getirme yükümlülüğünü göstermesi amacıyla düzenlenen belgedir.
- Makbuz
Para veya herhangi bir şeyin teslim edildiğine dair belgedir.
- Navlun
Bu belge dış ticarette mal taşıma ile ilgili olarak düzenlenmesi gereken belgedir.
- Diğer
İlk yedi belge tipinin dışında kalan bütün belgelerdir. Eğer bu seçenek kullanılacaksa belge tipinin mutlaka açıklama kısmında belirtilmesi gerekir. Poliçeler ve masraf formları bu belgelere örnek olarak verilebilir.
E-Defter Zorunlu mu?
E-Defter kullanmaları zorunlu olan mükellefler 421 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliğinde belirtilmiştir. E-Defter kullanmaları zorunlu olan mükellef grupları şu şekildedir:
- 4/12/2003 tarihli 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa göre madeni yağ lisansı sahibi olanlar.
- Üstteki madeni yağ lisansı sahiplerinden 2011 takvim yılında mal alan mükellefler arasından 31/12/2011 tarihinden itibaren en az 25 Milyon TL brüt satış hasılatı olanlar.
- 6/6/2002 tarih ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa eklenmiş (III) sayılı listede bulunan malları imal, inşa veya ithal edenler.
- Üstteki malları imal, inşa veya ithal edenlerden 2011 yılı itibariyle mal alan mükelleflerden 31/12/2011 takvim yılında mal alanlardan 31/12/2011 itibariyle en az 10 Milyon TL brüt satış hasılatı olanlar.
Ekohesap Bütün Muhasebe İşlemlerinizde Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!