E-Fatura Nedir?

Bilindiği üzere artık pek çok muhasebe işlemi elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bu işlemlerden biri de fatura işlemleridir. Elektronik ortamda düzenlenen faturalar

kağıt masrafından kısılmasını, faturaların güvenle saklanmasını ve zamandan tasarruf edilmesini sağladıkları için işletmeler açısından ciddi kolaylık sağlamaktadır. İşte elektronik ortamda düzenlenen bu faturalara E-Fatura denmekte.

E-Fatura İrsaliye Yerine Geçer mi?

E-Fatura bazı koşullarda irsaliye yerine geçebilmektedir. Peki E-Fatura ne zaman irsaliye yerine geçer? E-Faturanın irsaliye yerine geçebilmesi için mal teslimi sırasında düzenlenmesi gerekmektedir. Hangi hallerin teslim hali sayıldığıysa KDV Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun 2. maddesi uyarınca şu haller teslim hali sayılmaktadır:

Alıcı veya alıcı adına hareket edenlere malın gönderilmesi halinde mal nakliyesinin başlaması
Mal nakliyesinin sürücüye tevdii

Bu durumlarda E-Fatura ve E-Arşiv faturaların irsaliye yerine geçebilmeleri için belge düzenlemesinin mal teslimi sırasında, sürücüye verilmesi sırasında ya da nakliyeye verilmesi sırasında düzenlenmeleri gerekmektedir.

433 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği uyarınca E-Faturanın irsaliye yerine geçtiği bir diğer durumsa düzenleme saat ve dakikasının gösterilmesi halidir. Bu bilgilerin gösterdiği E-Faturaların çıktıları irsaliye yerine geçmektedir. Bu çıktıların üzerine “İrsaliye yerine geçer” ibaresinin yazılması gerekmektedir ve bu durumda da faturanın mal teslimi esnasında düzenlenmesi gerekmektedir.

E-Fatura Zorunlu mu?

Git gide daha fazla firmaya E-Faturaya geçiş zorunluluğu getirilmekte. 2018 ve 2019 yılı brüt hasılatları 5 Milyon TL’nin üstünde olan firmaların 7 Temmuz 2020 tarihine kadar E-Fatura’ya geçmeleri zorunluluğu mevcut. Ayrıca tebliğde bazı sektörlerden firmaların hasılata bakılmaksızın E-Faturaya geçiş zorunlulukları olduğu belirtilmekte. ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki firmalar ve internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internette reklam yayınlatan firmaların 1 Temmuz 2020’ye kadar, bu tarih sonrasında faaliyete geçen firmalarınsa ilk 3 ay içerisinde E-Fatura’ya geçiş yapmaları gerekmekte. Son olarak meyve ve sebze ticareti yapan firmaların 1 Ocak 2020’ye kadar E-Faturaya geçmeleri gerekmekte. Bu tarihten sonra faaliyete başlayanlarınsa ilk 3 ay içerisinde geçiş yapmaları gerekmekte.

Ekohesap ile Muhasebe İşlemlerinin Kolayı

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!