E-Fatura Nedir?

Günümüzde pek çok şeyin elektronik ortama taşındığını, hayatımızda elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerin git gide daha fazla yer tuttuğunu görüyoruz. Elektronik ortama taşınan işlem

türlerinden biri de muhasebe işlemleri. Elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlanan işlemlerden biri de fatura kesimi. İşte bu elektronik ortamda düzenlenen faturalara E-Fatura adı verilmekte. E-Fatura sayesinde faturalarınız güvenle saklanır, kağıt masrafından ve insan gücünden tasarruf edilir.

E-Fatura Türleri

E-Fatura tipleri neler? E-Fatura türleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  1. Satış

Satışta düzenlenen faturadır.

  1. Tevkifat

Tevkifat para kesintisi demektir ve vergi kesintilerinin bölüşülmesi anlamına gelir. Bu faturalar alıcı ve satıcı arasında vergi kesintilerinin bölüşülmesi dışında diğer faturalar gibidir.

  1. İade

Müşterinin aldığı malı iade etmesi durumunda düzenlenen faturadır.

  1. İhraç Kayıtlı

Üretici firmanın ihraç ettiği ürünün KDV tutarının alıcıdan tahsil edilmemesini sağlayan faturadır.

  1. Kur Farkı

Satış ve tahsilat tarihi arasındaki farktan kaynaklı olarak kur değeri taraflardan birinin yararına olacak yönde değiştiyse bu farkla ilgili olarak düzenlenen faturadır.

  1. Özel Matrah

Özel matrah kategorisine giren faturalar çok sayıdadır:

• Her çeşit oyun ve piyango katılım bedeli (Spor-Toto, Milli Piyango vb.)
• At yarışı ve diğer bahis/şans oyunlarının gerçekleştirildiği tesislere giriş için ödenen meblağlar ve katılım bedelleri.
• Profesyonel sporcu ve sanatçıların katıldıkları etkinlik ve bu etkinliklerin yapıldığı mekanlara giriş meblağlarıyla beraber bu mekanlardaki hizmetlere verilen meblağlar.
• Altın ürünlerin yanı sıra altın içeren kıymetli eşyalar, sikke altın teslimi/ithali esnasında külçe altın tutarının düşülmesi ardından kalan meblağ.
• Maliye bakanlığı iş mahiyetine göre özel matrah biçimleri belirleyebilir. 89 numaralı KDV Genel Tebliğinde tekel maddeleri; 69 numaralı tebliğdeyse külçe gümüş ve gümüşten imal edilen eşyalarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
• Gümrük depoları ve müzayede yerlerinde gerçekleştirilen satışlardaki kesin satış tutarları. 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre düzenlenen ürün senetleri, senedin en son işlem gördüğünde borsadaki değeri.

  1. İstisna

KDV istisnası kapsamındaki ürünlerin ticaretinde kesilen faturadır.

E-Faturalarınız İçin Ekohesap!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!