E-İrsaliye Nedir?

E-Dönüşüm süreci hayatımızın her anında etkilerini hissettiğimiz bir süreç. Muhasebe işlemlerinin de pek çoğu artık diğer pek çok işlem gibi elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. E-İrsaliye de elektronik

dönüşüm sürecinin muhasebe süreçlerinde gördüğümüz yansımalarından biri. Eskiden basılı

E-İrsaliyeye Geçiş Zorunlu mu?

E-İrsaliye kullanımı herkes için zorunlu değil. Ancak E-İrsaliyeye geçiş zorunluluğu söz konusu olan mükellefler de var. Bu mükelleflerin hangileri olduğu mevzuatta belirtilmiştir. Şu mükelleflerin E-İrsaliye kullanmaları zorunludur.

E-Fatura uygulamasına kayıtlı olup 2018 ve sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatları 25 milyon TL ve üstü olanlar.
Maden Kanunu kapsamındaki işletme ruhsatı/sertifikasına sahip olanlar ve bunlara sahip olanlarla yapılan sözleşmeler uyarınca maden üreten gerçek ve tüzel kişi mükellefler.
Şeker Kanunu 2. Madde e bendinde bahsedilmiş olan şeker üretimini gerçekleştirenler.
Komisyoncu ya da tüccar olarak sebze-meyve ticareti gerçekleştirenler 1.1.2020 tarihi itibariyle E-İrsaliye kullanmak zorundadır.
ÖTV Kanununa ek I sayılı listede listelenmiş mallarla ilgili faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans almış olanlar.
E-Fatura uygulamasına kayıtlı olup demir-çelik (GTİP:72) veya çelik eşya (GTİP:73) üretimi, ithalatı ve ihracatıyla uğraşanlar 01.07.2020 tarihi itibariyle E-İrsaliye kullanmak zorundadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturmuş olduğu Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı olan kullanıcılar E-İrsaliye kullanmak zorundadır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Eğer E-İrsaliye uygulamasından hali hazırda yararlanıyorsanız E-İrsaliye kaydı olmayan müşterilerinize de sevk irsaliyesini E-İrsaliye olarak düzenlemeniz gerekmekte. Bu irsaliyeyi alıcının isteğine göre elektronik ortamdan ya da matbu olarak teslim edebilirsiniz. Ayrıca E-Arşiv faturayı irsaliye yerine kullananların E-İrsaliye uygulamasına geçmeleri halinde alıcı E-İrsaliye kullanıcısı değilse sadece E-Arşiv fatura düzenlenmeye devam edilmesi söz konusudur. Ancak alıcının da E-İrsaliye kullanıcısı olması halinde E-Arşiv fatura haricinde muhakkak E-İrsaliye de düzenlenmesi gerekmektedir.

Muhasebe İşlemleriniz İçin Ekohesap Kullanın!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!