Kıdem Tazminatı Nedir?
Kıdem tazminatı, işten çıkarılan işçinin çalıştığı süreye bağlı olarak işverenden almaya hak kazandığı ödemenin adıdır.
Bu yazımızda kıdem tazminatına hangi şartlarda hak kazanıldığından, kimlerin kıdem tazminatı alamayacağından, kıdem tazminatının nasıl hesaplandığından ve 2020 kıdem tazminatı tavanından bahsedeceğiz.
Kıdem Tazminatı Şartları
Kıdem tazminatı almak için karşılanması gereken belli koşullar vardır. Bunlar şu şekildedir.
- İşçi işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır. İşyerinde 1 yıldan az çalışanlar işten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatı alamazlar.
- İşveren işten kendi isteğiyle çıkmamış olmalıdır. Kendi isteğiyle işten çıkan kişiler kıdem tazminatı haklarını kaybederler.
- Eğer işçi iş kanununa uygun hareket etmediği gerekçesiyle işten çıkarılmışsa bu durumda da kıdem tazminatı hakkı kaybedilmektedir.
Kısacası işçi iş kanununa uygun hareket etmişse, 1 yıldan uzun süredir çalışmaktaysa ve işveren tarafından işten çıkarıldıysa kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
Kıdem tazminatına hak kazanılan bir başka durum prim ödemeleri neticesinde emeklilik hakkı kazanılmasıdır. 15 yıllık sigorta süresi doldurulup 3600 günlük prim ödemesi yapılması halinde kıdem tazminatı alınabiliyor. Ayrıca kıdem tazminatına hak kazanılan başka durumlar da vardır. Bunlardan ilki kadın çalışanların evlenmeleri halinde 1 yıl içinde işten ayrılmaları, diğeriyse erkek çalışanlarınsa askerliğe gitmeleri nedeniyle işten ayrılmalarıdır. Son olarak işçinin ölmesi halinde yakınlarına kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmekte.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı çalışılan tam yıl sayısıyla aylkık giydirilmiş ücretin çarpılmasıyla hesaplanır. Giydirilmiş ücret maaşın yanı sıra primleri, komisyonları, ikramiyeleri, kar payı ödemelerini, giyim, yakacak, konut gibi ödemeleri de içerir. Kıdem tazminatında giydirilmiş ücret üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca işçinin tam yılı doldurmadığı kalan süre de oranlanarak hesaplamaya katılır. Tazminattan binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılır.
Kıdem tazminatı yıl sayısına göre artmaktaysa da belli bir meblağın üstünde yıllık kıdem tazminatı alınamamaktadır. Bu meblağ kıdem tazminatı tavanıdır. Maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun 2020 yılı kıdem tazminatı tavanı olan 6730.15 TL’den yüksek tazminat alamazsınız.
Kıdem Tazminatı Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Basın çalışanları için kıdem tazminatı tavanı uygulanmamaktadır.
Kıdem tazminatı devlet değil işveren tarafından ödenir.
İşyeri devri sırasında işten çıkanlara kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır.
Malüllük aylığı almak için ayrılan işçi de kıdem tazminatı hakkına sahiptir.
Kıdem tazminatının ödemesi geciktirilirse en yüksek mevduat faizi kadar faiz uygulanarak tutar yeniden hesaplanır.
Ücret konusunda düşülen anlaşmazlık nedeniyle işten ayrılan çalışan kıdem tazminatı alamaz.
Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Ekohesap Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!