İhbar Süresi Nedir?

İş sözleşmelerinin ne şekilde sonlandırılabileceğine dair kanuni hükümler vardır.

Kimi zaman iş sözleşmesinin hemen sonlandırılmasına izin veren haklı gerekçelerin olması durumunda hemen sonlandırılması mümkündür. Ancak bazen, özellikle de sözleşme süresinin belirli olmadığı zamanlarda, hem işverenin hem de işçinin sözleşmeyi hemen tek taraflı olarak feshetmelerine kanunen izin verilmemektedir. İşçinin de, işverenin de nedensiz bir şekilde işten ayrılma ya da işçiyi işten çıkarma hakkı bulunmayan bir süre vardır. Bu süre ihbar süresidir.

İhbar Süresi Ne Kadardır?

İhbar süresinin ne kadar olduğuna dair kanunen belirlenmiş asgari limitler vardır. Ancak bu limitler sözleşmeyle artırılabilir. Kanunda ihbar tazminatı süreleri şu şekilde belirtilmiştir:

Eğer iş sözleşmesi belirsiz süreliyse;

a) 6 aydan az süre çalışmış işçi için ihbar süresi sözleşmeyi sonlandırma kararının bildirilmesinden başlayarak iki haftadır.

b) 6 ay ve 1.5 yıl arası çalışmış işçi için ihbar süresi sözleşmeyi sonlandırma kararının bildirilmesinden başlayarak dört haftadır.

c) 1.5 yıl ve 3 yıl arası çalışmış işçi için ihbar süresi sözleşmeyi sonlandırma kararının bildirilmesinden başlayarak 6 haftadır.

d) 3 yıldan fazla çalışmış işçi için ihbar süresi sözleşmeyi sonlandırma kararının bildirilmesinden başlayarak 8 haftadır.

Sözleşmeler bu sürelerin geçmelerinin ardından feshedilmiş sayılırlar. Bu süreler, daha önce de belirttiğimiz gibi, kanunun belirttiği asgari sürelerdir ve sözleşmeyle artırılabilir. Haber verme sorumluluğunun iki taraflı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. İşçi işten çıkmak istiyorsa işvereni, işveren işçiyi çıkarmak istiyorsa işçiyi kanunda belirlenen işten çıkarmadan önce mevzuatta ya da sözleşmede belirlenen süre kadar önceden haberdar etmelidir. Aksi takdirde her iki tarafın da diğer tarafa ihbar tazminatı ödeme zorunluluğuyla karşılaşması söz konusu olabilmektedir.

Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Ekohesap Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!