Geçici vergi halk arasında peşin vergi olarak bilinir. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme dönemlerinde bu vergilerle ilgili olarak üçer aylık kazançları üzerinden geçici vergiyi hesaplayıp öderler.

Bu tür vergi basit usulde vergi ödeyen mükellefler tarafından ödenmez. Ticaretten kazanç sağlayanlar, kurumlar vergisi ödeyenler, ve serbest meslek erbabları üçer aylık kazançları üstünden hesaplanan geçici veriyi ödemektedirler. Bu vergiye peşin vergi denmesinin nedeni yıl boyunca elde edilecek kazancın hesaplanması beklenmeksizin üç aylık dönemlerin kazançları üstünden ödenecek vergilerin hesaplanıp önceden ödenmesidir. Not edilmesi gereken nokta geçici vergi ya da peşin verginin gelir vergisi ve kurumlar vergisi dışındaki ekstra bir vergi olmadığıdır.

Geçici Verginin Beyanı ve Ödemesi ve Ne Zaman Gerçekleştirilir?

Geçici vergi ödemeleri için dönem dönem son günler şu şekilde:

Geçici Verginin Hesaplanması

Geçici verginin hesaplanması üç aylık elde edilen kazancın miktarına göre hesaplama yapılması gerekmektedir. Geçici vergi, ilk vergi dilimindeki vergi oranlarıyla ödenir. Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı %15 iken kurumlar vergisi mükellefleri için %20’dir. Mükellefler üç aylık geçici vergi dönemlerindeki kazançlarını hesapladıktan sonra bu oranlara göre geçici vergi öderler. Ancak gelir vergisi ve kurumlar vergisi oranları değişen vergi dilimleriyle değiştiği için toplam ödenmesi gereken vergi miktarı ödenmesi gereken geçici vergi miktarından daha fazla olabilir. Bu durumda verilecek gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamelerinde ek ödeme çıkabilir.

Geçici Vergi Ödemesi Gerekenler Kimlerdir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi geçici vergi ödemesi gereken mükellefler gelir vergisi mükellefleri ve kurumlar vergisi mükellefleridir. Gelir vergisi gerçek kişilerin ödemesi gereken vergiyken kurumlar vergisi kurumlaşmış yani tüzel kişilerin ödemesi gereken vergidir. Gelir vergisi kapsamına giren kazançlar arasında ticari ve zirai kazançlar, ücretler, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, serbest meslek erbabının kazançları, ve diğer kazanç ve iratlar bulunmaktadır. Kurumlar vergisi ise sermaye şirketleri yani anonim, limited, ve komandit şirketler; iktisadi kamu kuruluşları, iş ortaklıkları, dernek ve vakıf iktisadi işletmeleri ve kooperatifler tarafından ödenmelidir.

Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınız İçin Ekohesap Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Eko Hesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!