Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?

Bilindiği üzere artık muhasebe işlemleri de dahil olmak üzere pek çok işlem elektronik ortamda gerçekleştirilmekte. Ticari yazışmaların gerçekleştirilmesinde de elektronik postaların kullanıldığını biliyoruz. Ancak standart elektronik postalar ticari

yazışmalar gerçekleştirilirken bazı problemlere yol açıyorlar. Örneğin bu elektronik posta adreslerinden yapılan yazışmaların taraflarca inkar edilmeleri mümkün. Yazan kişinin kimliğinin sağlam bir şekilde teyit edilmesi mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle ticari yazışmalarda kullanılabilecek daha güvenli bir elektronik posta adresi biçiminin olması ihtiyacı doğmakta. İşte Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) da bu ihtiyacın giderilmesi için kullanılan elektronik posta adreslerine verilen isim.

Kimler Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Almak Zorunda?

Bazı mükelleflerin Kayıtlı Elektronik Posta kullanmaları kanunen zorunlu kılınmıştır. Peki kimler Kayıtlı Elektronik Posta almak zorunda? Şimdi bu soruya yanıt verelim. Mevzuat bu konuda bir zorunluluğun olduğunu özel olarak belirtmemiş olsa da 19 Ocak 2011 tarihli ve 27821 sayılı Resmi Gazete’de anonim, limited, ve sermayesi paylara bölünen komandit şirketler için elektronik tebligat zorunluluğu getirilmiştir. Ancak bunun söz konusu şirketler tarafından yapılabilmesi için Kayıtlı Elektronik Posta adreslerine ihtiyaç vardır. Yani KEP kullanımı bu şirketlere açıkça olmasa da zımnen zorunlu kılınmıştır. Söz konusu mevzuata uyabilmek için söz konusu şirketlerin Kayıtlı Elektronik Posta almaları gerekmektedir. Öte yandan bu kriterlere uymayanların Kayıtlı Elektronik Posta almalarına gerek yoktur.

Kayıtlı Elektronik Posta Nasıl Alınır?

Kayıtlı Elektronik Posta almak için pek çok özel entegratörü tercih edebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz PTT Merkez Genel Müdürlüklerine kimlik yerine geçen ve üzerinde TC kimlik numaranızın olduğu herhangi bir belgeyle ve Kayıtlı Elektronik Posta Ön Başvuru Formu ile başvurarak da KEP adresi alabilirsiniz.

Kayıtlı Elektronik Posta Kullanımının Yararları

Kayıtlı Elektronik Posta kullanmanın standart elektronik posta adresi kullanmaya kıyasla pek çok avantajı vardır. Kayıtlı Elektronik Postanın faydaları şunlardır:

Yazışma zamanı ve yazışmaların karşı tarafa ulaştığı kesin bir şekilde bilinir.
Yazışmalar oldukları gibi korunur ve üzerlerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz
Yazışmalar elektronik imza sayesinde güvence altına alınır ve yazanların kimlikleri kesin olarak bilinir.
Ticari yazışmalarınız Kayıtlı Elektronik Posta sayesinde hukuki belge niteliği kazanır ve mahkemelerde kesin delil olarak kullanılabilir.

Muhasebe İşlemleriniz İçin Ekohesap Kullanın!

Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!