Maaş Bordrosu Nedir?
Maaş bordrosu çalışanın çalıştığı süre boyunca aldığı maaşı kesilen vergiler ve diğer kesintilerle beraber gösteren belgedir. Çalışan çalıştığı süre boyunca maaşında gerçekleşen değişikliklere göre bordronun düzenli olarak yeniden düzenlenmesi gerekir. Bordro sayesinde işveren çalışanına maaş ödeme yükümlülüğünü belgelemiş olur. Maaş bordrosu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çok sayıda detay vardır. Bu detaylar 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yazmaktadır.
Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?
Şimdi maaş bordrosunun nasıl hazırlandığına bakalım. İlk olarak engellilik, teşviklilik ve emeklilik gibi özel statüsü olmayan çalışanlar için hazırlanan standart bordro kavramını anlamak gerek. Burada da standart bordro hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
Hesaplanması gereken kesintiler şunlardır:
SGK işçi payı: Brüt ücret x %14
SGK işsizlik sigortası: Brüt ücret x %1
Gelir vergisi matrahı: Brüt ücret – (SGK işçi payı + SGK işsizlik sigortası işçi payı)
Gelir vergisi: Gelir vergisi matrahı x %15
Damga vergisi: Brüt ücret x 0.0075
Asgari Geçim İndirimi: Uygulanan asgari geçim indirimi (AGİ) miktarı çalışanın medeni durumuna, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çalışanın çocuk sayısına bağlıdır. AGİ’nin nasıl hesaplandığını görmek için Asgari Geçim Ücreti başlıklı içerimize bakabilirsiniz.
Bu kesintileri brüt ücretten çıkararak maaş hesaplaması yapabilirsiniz.
Bu kesintileri hesaplamak ve maaş bordrolarını kolaylıkla hazırlamak için maaş bordrosu hazırlamak amacıyla kullanabileceğiniz programlar vardır.
Maaş Bordrosunda Bulunması Gereken Bilgiler
Maaş bordrosunda bulunması gereken bilgiler arasında şunlar bulunmaktadır:
- İşveren adı, soyadı, adresi, ve ünvanı
- Merkezi
- Mersis Numarası ya da Ticaret Sicil Numarası
- İşyeri SGK sicil numarası
- Bordronun hangi ay ve yıla ilişkin olduğu
- Sigortalı adı ve soyadı
- Sigortalı SGK Sicil Numarası
- Ücret ödenen gün sayısı (Bayram tatilleri, hafta sonu tatilleri, genel tatiller, yıllık izinler gibi çalışılmayan günler ayrı ayrı belirtilmelidir.)
- Brüt ücret (Aylık, haftalık, günlük, saatlik ya da parça başı ücret)
- Fazla mesai ücretleri
- Sigorta işçi primi kesintisi ve işsizlik sigortası kesintisi
- İndirimler (Şahıs sigorta primi, sakatlık indirimi, doğum ve askerlik borçlanmaları)
- Gelir Vergisi
- Damga Vergisi
- İcra, nafaka, ayni yardım, ve avans kesintileri
- Kesintilerin toplamı
- Net ücret toplamı
- Ödeme tarihi
- Ücret alındığına dair sigortalının imzası
Bütün Muhasebe Süreçlerinizde Ekohesap Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!