Stopaj Nedir?
Stopajın kelime anlamı ‘kaynakta kesmek’tir. Stopaj da bir vergi ödeme sisteminin adıdır. Stopaj kanunda belirtilen tutarlarda ödenir. Gelir ve Kurumlar Vergisi alınan kazançlar söz konusu olduğunda kaynakta kesilen ve ilgili vergi dairesinde ödenen bir vergidir stopaj. Stopaj, işi yapan adına vergi dairesine peşin olarak ödenir. Stopaj sayesinde devlet vergi tahsilatını daha kolay bir şekilde gerçekleştirir. Zira vergilendirme gelirin kaynağında gerçekleştirilir. Bu sayede vergi kaçırma önlenir çünkü düşük matrahların bile vergilendirilmesi sağlanır. Tahsilat gelirin elde edilmesinden kısa süre sonra gerçekleştiğinden uzun süre sonra vergi ödenmesinin aksine yapılan ödeme mükellefler için daha az sıkıntı verici görülmekte.
Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılır?
Stopaj yapılan ödemeler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kar payı ödemeleri
- Elemanlara yapılan ücret/maaş ödemeleri
- Gider pusulaları
- Kiralar
- Serbest meslek erbabına yapılan ödemeler
Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenmelidir?
Vergi takviminde belirtilene göre stopajın iki eşit taksit halinde ödenmesi mümkündür. Stopaj gelir kapsamındaysa mart ayında beyan edilir, kira stopajıysa her yıl mart ve temmuz aylarında ödenir.
Stopajın Hesaplanması ve Oranları
Kanunda farklı türden ödemelere farklı oranlarda stopaj yapılmaktadır. Ödemenin türüne göre stopaj oranları şu şekildedir:
- Kiracı ödediği kirayla ilgili olarak %20 oranında stopaj kesintisi yapmalıdır.
- İşveren, ücret ödemeleriyle ilgili olarak vergi dilimlerine göre değişen oranlarda stopaj uygular. Stopaj %15, %20, %27, veya %35 olabilmektedir.
- Serbest meslek erbabına yapılan ödemelerde hizmeti alan taraf %20 oranında stopaj uygulamalıdır.
- Yıllara sari inşaat yerleri ile ilgili olarak hizmet alanlar %3 oranında stopaj yapmalıdır.
- Çiftçilerden mahsül ya da hizmet alınması halinde mahsülü/hizmeti alanlar borsaya tescil ettirilme durumunda %2, ettirilmeme durumunda %4 stopaj yapmalıdır.
Bütün Ön Muhasebe İşlemlerinizde Ekohesap Yanınızda!
Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!