Yıllık İzin Süresi Nasıl Hesaplanır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir sosyal devlet olması nedeniyle çalışanların yıllık izin hakları bulunmaktadır. Bu içeriğimizde yıllık izin süresinin ve ücretinin nasıl hesaplandığı hakkında merak edilenlere bakarak çalışanları yıllık izin hakları hakkında bilgilendireceğiz.

İlk olarak kıdemle başlayalım. Yıllık izinle ilgili olarak kıdem çalışanın işyerinde çalıştığı süreye göre hesaplanır. 4587 numaralı iş kanununa göre çalışanın yaşı ve çalıştığı yıla göre hesaplanan kıdemi yıllık izin hesaplaması için önem arzeden parametrelerdir.

Yaş parametresi, özellikle 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük çalışanların ücretli izin süreleri açısından önem arzeder. Bu çalışanların yıllık izni yılda 20 günden daha az olamamaktadır. Bu çalışanlar dışında kalan çalışanlar kıdemlerine göre daha az ücretli yıllık izin alabilmektedirler. Ancak 20 günden fazla yıllık izin hakkına sahip olunan kıdemler bu iki yaş grubuna da aynı şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışanlar için ücretli izin alt sınırı 20 gündür ancak kıdemlerine göre daha yüksek yıllık izin de kullanabilmektedirler.

Bu bilgiler ışığında yıllık izinin şu şekilde hesaplanması gerekmektedir:

  • 1 yıldan 6 yıla kadar aynı işyerinde çalışmış çalışanlar en az 14 gün ücretli yıllık izin alırlar.
  • 6 yıldan 15 yıla kadar aynı işyerinde çalışmış çalışanlar en az 20 gün ücretli yıllık izin alırlar.
  • 15 yıldan fazla aynı işyerinde çalışmış çalışanlar en az 26 gün ücretli izin alırlar.

Bu süreler kanunda belirtilen minimum sürelerdir. Yani sözleşmeyle artırılabilmektedir. Eğer bu izin süreleri çalışan tarafından kullanılmazsa işveren açısından yasal problemler ortaya çıkabilmektedir.

Peki deneme süreleri çalışma süresine dahil mi? Bu sorunun yanıtı evet. Deneme süreleri de yıllık izin için kıdem hesaplamasında hesaplamaya dahil edilmelidir. Ayrıca yıllık izin hakkından çalışan tarafından vazgeçilmesi mümkün değildir. 1 yıldan az çalışan çalışanlar yıllık izin alamazlar. Son olarak, yıllık izin için hesaplanan kıdem, yeni bir işte çalışılması halinde sıfırlanır.

Bütün Ön Muhasebe İşlemlerinizde Ekohesap Yanınızda!

Kullanıcı dostu bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura yönetiminizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz maaşlara bakın ve dilerseniz maaş bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin durumlarını takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı ücretsiz olarak denemek için hemen bizimle iletişime geçin!